Targeta

El Banc d'Espanya fa un avís d'última hora sobre els pagaments amb targeta o mòbil

Si sols pagar amb targeta o mòbil, les teves transaccions podrien estar en perill

L'avenç de la tecnologia no ha permès canviar els nostres hàbits i, per això, anem implementant mesures a la nostra rutina que fa unes dècades serien impensables. Un clar exemple són les transaccions econòmiques mitjançant targeta.

Si bé és cert que encara n'hi ha que es resisteixen a abandonar els diners en metàl·lic, el nombre d'usuaris amb targeta augmenta exponencialment amb el pas dels anys. Per això, quan el Banc d'Espanya llança una alerta cap a aquest segment de la societat, són diversos els que es poden veure afectats.

L'avís del Banc d'Espanya a tots els usuaris: alerta

No importa què comprem, el datàfon és cada vegada més comú a la nostra vida. Tot i que una cosa que pocs coneixen és el seu nom real: terminal de punt de venda (TPV). És justament el TPV amb què la majoria de negocis compten per cobrar els seus clients. Encara que en pot variar la quantitat, solen tenir-ne almenys un i és una cosa que agraeix la major part dels consumidors.

I malgrat la comoditat i seguretat que pugui atorgar aquest tipus de transaccions, no estem exempts d'enfrontar-nos a situacions incòmodes quan es tracta de pagar amb targeta.

Imatge d'un home pagant amb targeta
Pagar amb targeta és molt comú avui dia | Getty Images

Això és degut al fet que la majoria de la població respon negativament davant la comuna pregunta: «Vol còpia?». Sigui pel motiu que sigui, és innegable que gairebé totes les persones amb targeta rebutgen aquesta possibilitat.

Una decisió que es pren de manera inconscient, però que podria posar en perill els nostres pagaments. Sí, ja que des del Banc d'Espanya han assenyalat que no consultar degudament l'import que se t'ha cobrat podria comportar alguns problemes.

Ni se t'acudeixi no demanar còpia del teu pagament

Tal com declara l'entitat, cal comprovar que: «T'han cobrat la quantitat adequada i que figura així a la pantalla del TPV». És a dir, seguint les instruccions del Banc d'Espanya, podrem assegurar-nos que mai ens cobrin de més. Per això, només hauràs d'anar incorporant el senzill gest de demanar la còpia quan paguis.

D'aquesta manera, us estalviareu l'incòmode procés que suposa la devolució d'un import cobrat incorrectament. Un fet que ens roba temps tant a l'usuari, com al negoci i al banc.

A més a més, tenir registrades les teves despeses en paper, també és una manera de controlar en què gastes els teus diners. No és una opció del tot ecològica, però és la més còmoda per als que no poden accedir amb facilitat a les apps de mòbil o a les oficines del banc.

▶️ Vídeo del dia

El límit de la targeta sense pin, una «assegurança» de les nostres transaccions

Donar suport lleugerament a la targeta al TPV és tan senzill i ràpid que, de vegades, no mirem l'import que hi apareix. A més, pagar així ja no només és possible amb targeta. Sempre dependrà del model, però algunes marques de mòbils programen els telèfons perquè puguin servir com a targeta. Per això, comença a ser comú veure com la gent paga amb el mòbil.

Targetes
Hi ha moltes maneres d'augmentar la seguretat dels nostres pagaments | Getty Images

Per sort per als usuaris de targetes, aquest mètode de pagament exprés té un límit quan es tracta d'un pagament sense contacte. Aquest límit ens permet frenar la possibilitat que ens cobrin imports desorbitats sense que en siguem conscients.

Tot i això, aquesta possibilitat és efectiva sempre que la xifra a pagar no sobrepassi els 50 euros. En cas que sí que ho fes, l'usuari ha de teclejar el PIN per aprovar la transacció. Una cosa que ens pot permetre prestar més atenció al qual se li està cobrant.

Tanmateix hi ha la possibilitat que se segueixi ignorant l'import que s'està cobrant. Per tant, la millor solució sempre serà enfocar tota la nostra atenció al moment del pagament.