No és una novetat dir que Espanya no gaudeix d'una economia pròspera des de fa molt de temps. Concretament, l'any 2008 va ser el detonant per a declarar el país en estat de crisi.
Catorze anys després, les coses no han millorat gaire, que diguem. Una pandèmia, una guerra i una vaga de transportistes han provocat que arribar a final de mes sigui un autèntic repte per a la majoria de gent.
Així mateix, el Banc d'Espanya ha acabat d'enfonsar el poc optimisme que quedava al país. L'economia espanyola es troba en el pitjor moment, malgrat que les autoritats intentin convènce'ns del contrari.
Algú creia que seria fàcil?
La màxima representació econòmica d'Espanya ho té clar. El país és lluny de tornar a ser en una zona de confort, i això es nota molt. S'ha tornat molt complicat recuperar els nivells que teníem abans, i definitivament ens hem estancat.
Tot i que el president del govern, Pedro Sánchez, faci una crida al seny, el poble ja no se'l creu. Dimecres passat, l'executiu va assegurar al Congrés que l'atur ha disminuït considerablement i que la recaptació tributària creix per moments.
Som la riota d'Europa
El Banc d'Espanya ha parlat sense embuts sobre l'economia espanyola. En aquest sentit, opina que el comportament del nostre país és el pitjor del vell continent des que va esclatar la crisi que va provocar la pandèmia del coronavirus.
«De les grans economies de l'euro, som la que ho ha fet pitjor», va sentenciar fermament el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Ángel Gavilán. Ho va fer durant la presentació prèvia de l'Informe Anual que signa el governador, Pablo Hernández de Cos, i que es va publicar ahir, 18 de maig.
«El primer trimestre de l'any, el nivell d'activitat a Espanya es va situar en 3,4 punts percentuals per sota del que s'havia observat abans de la pandèmia. Al conjunt de l'àrea de l'euro, però, el PIB va superar 0,4 punts percentuals el nivell que tenia abans de la crisi», van redactar.
És més, Gavilán va afirmar que el Banc d'Espanya al juny rebaixarà encara més les previsions per a aquest any, ja que esperen un repunt del 4,5% pel 4% de la Comissió Europea i a principis del 2022 es va produir «una desacceleració molt més intensa».
Aquest retard econòmic està condicionat per diversos factors, entre els quals destaca l'elevat pes del turisme o la pitjor evolució del consum privat.
Que no ens enganyin
El director general va admetre que és cert que l'ocupació s'està recuperant de mica en mica, però amb grans disparitats entre els sectors. D'altra banda, quan se li va preguntar per la reforma laboral, es va mostrar molt caut.
Tot i que la millora és notable, considera que «és aviat per avaluar l'impacte» i que no hem de celebrar res abans d'hora. Al capdavall, l'economia continua estant molt estancada.
D'aquesta manera, creu que la inflació està colpejant les persones amb menys recursos. Ens referim a les de menor renda, les de menor nivell educatiu i les més grans de 65 anys, que són especialment vulnerables.