Imatge d'uns bitllets d'euro.

El Banc d'Espanya recomana tenir a casa una quantitat exacta de diners en efectiu

El supervisor bancari aconsella guardar diners en efectiu a casa per cobrir qualsevol imprevist

A mesura que va passant el temps, la població cada cop s'acostuma més a pagar amb targeta o, fins i tot, amb el mòbil. Això implica no tenir la necessitat de portar la targeta física.

L'escàs ús de diners en efectiu es va fer evident a partir de l'aparició de la COVID-19. Els experts van recomanar tenir el menor contacte físic possible a causa de l'alt risc que suposava per contreure el virus.

No només va ser un dels detonants que va incitar a utilitzar més el pagament amb targeta. Molts joves s'hi han habituat a recórrer cada cop que compren. Per això s'ha convertit en un mètode usual per comprar als establiments.

En efecte, és molt més senzill pagar amb targeta. D'aquesta manera, no ens haurem de preocupar si portem la quantitat suficient de diners en metàl·lic per pagar qualsevol servei o producte.

Un altre dels beneficis d'utilitzar la targeta de crèdit és que et permet fer compres a l'hora de viatjar a qualsevol país. No importa la divisa, ja que ja es canviarà automàticament quan s'apliqui el càrrec.

No obstant això, malgrat aquest ús tan estès, és recomanable tenir una quantitat de diners en efectiu a casa. Sempre pot sorgir qualsevol inconvenient. De fet, ho ha recomanat el mateix Banc d'Espanya.

Imatge d'arxiu d'una persona pagant amb targeta de crèdit
Pagar amb targeta és un dels mètodes que més fan servir els joves | Pixabay

 

La quantitat "ideal" que es recomana desar a casa

És cert que provoca una gran inseguretat tenir diners en efectiu a casa. És normal sentir aquesta inseguretat, ja sigui per por d'un possible robatori o pèrdua. Tanmateix, cal tenir una certa quantitat per cobrir algun tipus d'emergència que pugui sorgir.

Però, el dubte és: quina és la quantitat màxima de diners en efectiu que podem acumular a casa nostra?

Bé, segons l'entitat, no hi ha cap límit econòmic sempre que aquests diners siguin legals i no siguin els coneguts «diners negres». De totes maneres, el Banc d'Espanya recomana tenir una quantitat «ideal» a casa sense que suposi cap risc.

Per això, demana tenir en compte les despeses fixes, ja sigui el lloguer de la llar, l'alimentació, les factures o altres tipus de necessitats. Així mateix, aconsella calcular aquests costos, ja que aquesta quantitat «ideal» ha de correspondre amb la cobertura del dia a dia d'una llar en sis mesos o en un any.

Aquest mètode serà possible si es té una gran capacitat per estalviar i controlar correctament aquests diners en efectiu. Ja que si no es té en compte per a què va destinada aquesta quantitat, si arriba a sorgir qualsevol imprevist econòmic, serà molt complex de solucionar.

Una mà traient bitllets d'un caixer automàtic
La quantitat 'ideal' ha de cobrir les despeses fixes d'una llar entre 6 i 12 mesos. | GTRES
 

El gran perill de tenir diners en efectiu a casa

També és molt important no superar la quantitat recomanada, perquè la moneda pot perdre valor respecte a una altra. El supervisor bancari ha comunicat que «una quantitat petita no perdrà durant aquest temps valor a conseqüència de la devaluació de la inflació».

Per evitar que es produeixi una devaluació de la inflació, cal assenyalar que la resta dels diners no essencials hauran de ser ingressats en un compte bancari, com recomana el Banc d'Espanya.

Per tant, es recomana tenir una petita quantitat de diners en metàl·lic a casa per cobrir les despeses fixes de la llar. O per si hem de recórrer per força a emprar aquest mètode de pagament a causa de qualsevol emergència inesperada.