Després de l'aparició de la covid-19 fa més de dos anys, ara ha augmentat la preocupació per l'arribada d'un altre virus a Europa: la verola del mico.
Tot i que aquesta malaltia vírica és endèmica a l'Àfrica occidental i central, el primer lloc on es va detectar per fora d'aquest territori va ser al Regne Unit. I és que, a final d'abril, un britànic va viatjar a Nigèria i després va tornar contagiat.
Poc temps després, a Espanya ja es van començar a detectar els primers pacients infectats per la verola del mico, tot i que al principi eren casos aïllats. Tot i això, ara la situació és alarmant per la ràpida propagació del virus.
Actualment, segons l'actualització de casos del Ministeri de Salut, a Espanya s'ha confirmat el nombre total de 152 casos de verola del mico, i 40 estan a l'espera de resultats.
D'altra banda, la Comunitat de Madrid creu que han arribat al «pic de la corba epidèmica». Així mateix ho ha comunicat el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero.
La verola del mico es propagarà més a l'estiu
Davant d'aquest repunt imprevist de casos, l'Oficina Regional per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que hi ha un «alt risc» de més propagació de la verola del mico a l'estiu.
Així ho ha afirmat el director regional de l'OMS, Hans Henri Kluge. «El potencial d'una major transmissió a Europa i en altres llocs durant l'estiu és alt».
Per aquest motiu, creu convenient alertar la població sobre els perills que poden comportar els festivals de música, que normalment es fan en aquesta època, així com, en general, grans festes.
«Els festivals i celebracions hauran d'anar acompanyats d'una campanya d'informació exhaustiva, ja que també ofereixen l'oportunitat de crear consciència sobre la malaltia entre les persones joves, sexualment actives i mòbils», ha assenyalat.
A més, respecte a aquesta malaltia vírica, Kluge ha declarat que «és el brot de verola del mico més gran i geogràficament més estès que s'ha informat fora de les àrees endèmiques de l'Àfrica occidental i central».
Aquestes declaracions, al seu torn, han estat confirmades pel director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, atès que ha informat públicament que «l'OMS ja ha registrat més de 550 casos en 30 països diferents on el virus no és endèmic».
No hi haurà restriccions com va passar amb el coronavirus
D'altra banda, Kluge no creu que s'hagi d'actuar de la mateixa manera que amb la covi-19, en referència a les restriccions de viatjar i l'aglomeració en esdeveniments grans, atès que aquest virus està molt relacionat amb l'activitat sexual.
«Atès que el virus no es propaga de la mateixa manera que el SARS-CoV-2, segons els coneixements actuals, no calen mesures tan integrals a nivell de població», ha garantit.
Finalment, ha insistit en la necessitat de l'aïllament, ja que hem de recordar que la via de propagació més usual és «per fluids i contacte físic», i registrar el nombre de casos amb l'objectiu de controlar més la malaltia.
Tot i el repunt de casos d'infecció per la verola del mico a Europa, l'OMS de moment no ha avaluat la necessitat de recórrer a la vacunació massiva. Sens dubte, tot dependrà de com vagi evolucionant el virus.