Una mà traient bitllets d'un caixer automàtic

L'altre banc espanyol que preocupa després de l'ensurt del Santander

Unicaja ha perdut 34 milions d'euros de beneficis i s'ha desplomat a la borsa

La nova crisi dels bancs als Estats Units ha tornat a causar un daltabaix a les borses d'arreu del món, inclosa l'espanyola. L'Ibex-35 es va despertar ahir en positiu després de diverses jornades de caiguda en picat. Els bancs espanyols han estat una vegada més els més castigats pels inversors.

Bancs com el Santander, el BBVA i CaixaBank han encadenat uns quants dies en negatiu. Els bancs espanyols ja van ser molt castigats a la crisi del març i ho tornen a ser ara per la falta de confiança. Entre ells, hi ha un banc la situació del qual que preocupa especialment.

Es tracta d'Unicaja Banco, l'entitat malaguenya que fa temps que està en crisi per la fusió amb Liberbank i el traspàs de poder. Després d'anunciar una pèrdua del 43,2 % de beneficis, el banc ha patit un dur correctiu a la borsa. La seva situació ha arrossegat la resta d'entitats a la caiguda.

Unicaja: què està passant?

Els últims dies Unicaja ha experimentat una caiguda de gairebé el 10 % del valor de les seves accions a la borsa. És la conseqüència de la pèrdua de fins a 34 milions d'euros de beneficis anunciada per l'entitat dies abans. Unicaja està en plena crisi per la transició de poder.

Unicaja Banco
Unicaja està en plena crisi per la transició de poder. | Unicaja

L'impost temporal a la banca ha estat el cop definitiu a l'entitat, que es desploma als seus comptes i a la borsa. Ha estat de bon tros el banc de l'Ibex-35 que ha caigut més, amb un 9,94 %. El segueixen el Banc Sabadell, amb el 7,14 %; CaixaBank, amb el 5,5 %; Bankinter, amb el 3,9 %; i el BBVA, amb el 3,4 %.

També ha caigut amb força al Banc Santander, a causa de la pèrdua de 20.000 dipòsits en només tres mesos. La situació d'aquest banc, un dels grans d'Espanya, ha causat una gran preocupació. Tot i això, s'han encarregat de transmetre confiança en assegurar que no està en risc de fallida.

Hi ha risc de fallida?

La causa del càstig a Unicaja a la borsa és la pèrdua de beneficis pel nou impost a la banca. Aquest ha suposat un cost de 63,8 milions, sense el qual el benefici hauria pujat a 98 milions. L'entitat va augmentar els ingressos ordinaris i va retallar algunes despeses, com ara un 7,2 % de personal.

Fa temps que Unicaja està sota el punt de mira del Banc Central Europeu (BCE) per la fusió amb Liberbank. De fet, el BCE ha monitorat la transició de l'entitat que havia provocat una lluita pel poder entre els dos bancs. La previsió és que aquest estiu s'estabilitzi amb una solució transicional.

Muntatge de diners amb els logos del Banc Santander, BBVA i CaixaBank
Les entitats estan més preparades per afrontar la crisi. | Catalunya Diari

Malgrat la forta caiguda d'Unicaja, els organismes reguladors controlen la situació i no hi ha un risc real de fallida. L'entitat ha aconseguit augmentar el marge de clients i manté estables les inversions i els dipòsits. Els estalvis dels clients estan segurs i garantits.

Missatge de tranquil·litat

L'Ibex-35 va obrir ahir en positiu i els bancs han recuperat el valor de les seves accions aquesta jornada per a l'optimisme. El repunt confirma el que ja es va veure a la crisi del març: que els bancs europeus i espanyols tenen més capacitat de resiliència. El fantasma de la fallida queda molt lluny.

L'estratègia financera dels bancs espanyols i europeus i el seu marge de liquiditat garanteix una resistència més gran a la crisi. Els experts creuen que ve una forta crisi financera, però també que les entitats estan més ben preparades que a l'anterior catàstrofe de 2008.

Ara bé, això no exclou la necessitat de continuar mantenint una vigilància sobre situacions com la d'Unicaja Banco. La realitat del banc és certament preocupant i no descarten un nou ajustament de plantilla si continuen perdent beneficis. Així doncs, hauran de parar més atenció que mai a la seva solvència.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!