Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues dones retirant diners a la sucursal que el Banc Sabadell té a Girona

El Banc Sabadell i el BBVA trenquen les negociacion i descarten la fusió

El Banc Sacabell i el BBVA no han arribat a cap acord

Dues dones retirant diners a la sucursal que el Banc Sabadell té a Girona
El Banc Sacabell i el BBVA no han arribat a cap acord   | ACN

El Banc Sabadell i el BBVA han decidit aturar la fusió. Les entitats han acabat tancat les negociacions per una eventual fusió per manca d'acord i descarten així crear la segona entitat més gran a l'Estat, per darrere de la que sorgirà amb la unió de CaixaBank i Bankia.

Aquest mateix matí el Banc Sabadell ha notificat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que el seu consell d'administració «ha decidit donar per acabades les converses al no haver assolit les parts un acord sobre l'eventual equació de canvi de les accions d'ambdues entitats». Minuts després, el BBVA ha comunicat que les converses per la fusió «han conclòs sense que s'hagi arribat a un acord».

Forta retallada a la banca espanyola

A més, els empleats de la banca espanyola s'enfronten a la retallada de plantilla més gran dels últims anys. L'auge de la digitalització, la nova onada de fusions i els efectes de la Covid-19 sobre els balanços de les entitats han accelerat uns plans de reestructuració que ni s'havien vist durant la darrera crisi financera.

Segons apunten diferents veus sindicals i fonts financeres a l'Agència Catalana de Notícies, hi ha més de 17.000 llocs de treball en perill, tot i que alguns estudis eleven la xifra a més de 20.000. Fins i tot sota l'escenari menys pessimista, la destrucció d'ocupació seria la més dura des del 2009, primer exercici del qual es tenen dades. Pels sindicats, la preocupació dels treballadors del sector està «en màxims històrics».

Tot i que la desestimació de la fusió entre el Sabadell i el BBVA pot haver afectat positivament quant als llocs de treball de les dues entitats, el Banc Sabadell es troba a la corda fluixa i és una de les que ha anunciat més retallades, juntament amb el Banco Santander.

El grup presidit per Ana Botín vol acomiadar vora 4.000 treballadors –un 13% de la seva plantilla- i tancar al voltant de 1.000 oficines a tot l'Estat. Alhora, l'entitat té intenció de reubicar 1.090 empleats més, tot i que aquest col·lectiu no abandonaria el banc. En aquest cas, la voluntat del Santander és la de reubicar-los a altres societats del grup. Pel que a l'entitat presidida per Josep Oliu, el nou pla de reestructuració presentat a finals d'octubre contempla l'acomiadament de 1.850 treballadors a l'Estat, un 40% dels quals es troben a Catalunya.

Principi d'acord al Banc Sabadell entre direcció i sindicats per a la reestructuració de l'entitat

Afortunadament, sembla que aquest divendres la direcció del Banc Sabadell i els representants dels treballadors han arribat a un principi d'acord per a la reestructuració de l'entitat que haurà de ser ratificat per la plantilla. Segons CCOO el banc ha millorat «substancialment» les condicions econòmiques de les prejubilacions, les baixes incentivades i els criteris d'adhesió després del període de reflexió que el sindicat va demanar amb l'anunci de l'inici de converses entre l'entitat sabadellenca i el BBVA per una possible fusió.

En la represa de les negociacions s'ha pactat, entre d'altres, una puja del percentatge de sou per a la indemnització dels prejubilats i del topall total. També es prioritzarà aquesta forma de desvinculació de l'empresa per sobre de la baixa incentivada.