Mans comptant bitllets

El Banc Santander aclareix quan és millor rescatar un pla de pensions

Cal tenir en compte les necessitats del jubilat i l'impacte fiscal del rescat

Els treballadors que es trobin a prop de la jubilació i comptin amb un pla de pensions possiblement s'estaran fregant les mans. Cada vegada s'acosta més el moment de rescatar aquests diners que han anat estalviant durant tants anys. Però, des del Banc Santander expliquen quin és el millor moment per cobrar-lo.

Per això, caldrà tenir en compte una sèrie de factors. Entre altres coses, les necessitats econòmiques un cop retirat i l'impacte fiscal que implicarà el cobrament d'aquest pla.

Es tracta d'un producte d'estalvi a llarg termini que s'orienta a la generació d'un estalvi amb vista a la jubilació. En principi, servirà de complement a la paga contributiva de la Seguretat Social. Des del punt de vista fiscal cal destacar la seva capacitat de desgravació, explica el Banc Santander al seu bloc.

I és que les aportacions que es vagin efectuant faran disminuir la base imposable a la declaració de la renda. Això sí, en rescatar el pla haurem de retre comptes amb l'Agència Tributària. Els diners percebuts seran considerats rendiments del treball. Per això, l'any que es faci el rescat s'augmentarà la base imposable de l'IRPF.

Caixer
Els diners que es cobrin del pla de pensions s'han de declarar a la Declaració de la Renda | GETTY IMAGES

 

Quan es pot rescatar el pla de pensions?

En general, la majoria de persones espera fins a la jubilació per accedir als diners acumulats al pla de pensions. Però, també hi ha una sèrie de contingències que ens permetran rescatar els fons amb anterioritat.

Per exemple, quan hi ha una situació de dependència severa o de gran dependència i en els casos d'incapacitat permanent total, absoluta o de gran invalidesa. La tercera possibilitat té lloc quan mor el partícip i els hereus es fan amb els drets del producte.

El reglament que regula els plans de pensions també fa referència a una sèrie de situacions excepcionals per procedir a la liquidació. És el que passa quan hi ha un cas de desocupació de llarga durada o malaltia greu.

També dependrà de l'antiguitat de les aportacions. A partir del 2025 es podrà accedir a les aportacions realitzades que tinguin una antiguitat d'almenys deu anys.

Les diferents maneres de cobrar el pla de pensions

No només és important saber quan es pot accedir als fons del pla de pensions, també ho és conèixer les formes de cobrament. S'estructura en quatre mètodes.

En primer lloc, es pot fer en forma de capital, rebent en un sol pagament l'import total de l'estalvi. Pot ser quan es jubili, posteriorment o quan pateixi alguna mena de contingència.

Home comptant bitllets
El 2021, la suma total dels salaris va ser de 367.454 milions d'euros | GETTY IMAGES

La segona possibilitat, que també és una de les més freqüents, és en forma de rendes. Això permetrà que de manera periòdica, sigui mensualment o trimestralment, per exemple, cobri una quantitat de diners.

Una altra opció és la mixta, que és una combinació de les dues anteriors. El beneficiari ingressarà una part dels diners en forma de capital i una altra en forma de rendes.

Finalment, també té sobre la taula un sistema més flexible. El ciutadà pot triar les dates i quantitats a cobrar del pla de pensions, sense que hi hagi una periodicitat prefixada.

La millor manera de rescatar el pla de pensions

La persona que es jubilarà ha d'analitzar quan li interessa més rescatar el seu pla de pensions des del punt de vista fiscal. Cal recordar que els diners que es cobrin s'hauran d'incloure a la declaració com si es tractés de rendiments del treball.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Si aquest rescat es fa en forma de rendes, l'impacte fiscal serà menys agressiu que si es fes de cop en un sol pagament. Si opten per la primera opció, aquests diners aniran tributant en diferents exercicis.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!