Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto del cartell de BBVA en una oficina bancària.

El Banc Santander i el BBVA fan el pas: proposta a tots els clients que tenen estalvis

Les dues grans entitats han fet un pas endavant

Pren nota de la proposta del BBVA i el Banc Santander als clients que tenen estalvis. Després de quatre anys, les entitats bancàries comencen a tornar a remunerar la liquiditat, encara que ho fan amb unes condicions molt concretes i de manera puntual. Els dos primers bancs han estat el Santander i el BBVA, però fonts properes hi han aclarit a El Economista que és qüestió de temps que les altres entitats també ho facin. Les dues raons per recuperar aquest fet són l'estratègia i les condicions d'alguns contractes.

Diferències entre clients institucionals i particulars

La situació dels clients institucionals és diferent de la dels particulars. En aquest darrer cas, les entitats bancàries continuen tenint reticències a l'hora de remunerar el passiu. Això no passa així, per exemple, amb els bancs en línia. Les entitats petites i estrangeres que operen en línia compten amb ofertes per superar el 2 % TAE (taxa anual equivalent) en dipòsits en el termini d'un any. L'excepció es troba al Banc Sabadell, que sí que premia amb aquest 2 % TAE qui decideixi ser client.

D'altra banda, el Sabadell també remunera amb 175 € els clients que portin la nòmina. En el cas de Bankinter, a través del seu Compte Nòmina bonifica amb un 5 % el primer any i el segon any, amb un 2 %.

La raó per la qual hi ha aquestes diferències

Aquestes diferències existeixen per les condicions fixes als contractes. Tot i això, «la culpa» també és de la relació comercial que hi ha entre els dos col·lectius. En el cas del client particular, el dipòsit sempre ha estat un producte pensat per captar usuaris o fidelitzar-lo en cas de tenir estalvis. D'altra banda, als clients institucionals, el dipòsit va lligat a la resta dels productes contractats.

Caixer del banc Santander
Els clients institucionals i els particulars són diferents. | Europa Press

La pujada dels tipus d'interès hi té molt a veure

El 2019 la banca va començar a cobrar a clients com ara: asseguradores, inversors institucionals o gestores i altres companyies que comptaven amb escassa relació comercial o elevats volums de fons als seus dipòsits.

La raó és que el Banc Central Espanyol (BCE) imposava penalitzacions a la liquiditat excedentària de la banca amb recàrrecs del 0,50 %. Aquesta taxa es va deixar de cobrar quan els tipus d'interès van començar a pujar.

Tanmateix, aquests últims mesos el recàrrec ha canviat i ha fet que les entitats bancàries puguin retribuir de la mateixa manera els seus clients. Actualment, la taxa se situa en l'1,5 % pel fet que el BCE ha tornat a augmentar el llindar i els tipus d'interès oficials.

Algunes entitats ofereixen més rendibilitat als clients institucionals

La banca va aplicar un tipus mitjà ponderat a les empreses del 0,61 % TEDR (tipus efectiu definició restringida) el mes de setembre a les imposicions d'un any. D'altra banda, per als terminis entre un i dos anys, el tipus es va disparar fins al 2,3 %. Només un mes abans, l'agost d'aquest 2022, els tipus s'ubicaven al 0,11 % i al 0,25 % respectivament segons les dades del Banc d'Espanya.

En els terminis fins a un any s'ha enregistrat una gran activitat gràcies a les noves contractacions i als moviments de fons. Les xifres els situen en més de 17.600 milions en comparació amb els 8.000 i 9.000 milions dels mesos anteriors. En total, el saldo gestionat en dipòsits de companyies ha ascendit a 29.859 milions al mes de setembre, mentre que al mes de juny aquesta xifra se situava en 20.262 milions.

Tot i que la retribució entre clients i entitats continua limitada, l'evolució continua. De fet, algunes ofereixen productes alternatius al dipòsit, com ara els fons amb rendibilitats o remuneracions superiors.