Foto d'una persona signant un document amb un bolígraf.

Els bancs alerten del primer que s'ha de fer si mor el titular del compte

Aquests són els passos que han de fer els hereus

Si tens un compte bancari, sabràs que és un dels productes financers més estesos al nostre país. Pràcticament tots els ciutadans en tenen una per gestionar els seus ingressos, així com les seves despeses.

La funció principal d'aquest tipus de comptes és la de dipositar els diners físics dels clients. Més tard, es pot moure o administrar d'acord amb les necessitats particulars de cadascú.

No obstant això, un dels principals mal de caps arriba quan mor el titular de la mateixa. En aquesta guia descobriràs tot allò que has de fer per no fallar.

Cal tancar el compte quan mor el titular

En el moment en què mor el titular d'un compte bancari determinat, cal tancar-lo. Si no, aquesta continuarà generant comissions amb el pas dels anys. De fet, fins i tot es podran continuar carregant rebuts.

Foto de dues persones treballant i fent càlculs amb dos ordinadors portàtils.
Els hereus han de consultar quants comptes tenia la víctima | Pixabay

Aquesta és una gestió que correspon als hereus de la persona que ha mort quan accepten l'herència. Aquestes seran les persones interessades en la informació dels comptes per repartir o administrar els diners que hi hagi.

Això és el primer que han de comprovar els hereus

El primer que han de fer els hereus del titular és conèixer si el mort tenia un compte bancari o més. Per això, poden acudir a l'Administració Tributària, que els atorgarà la informació més precisa sobre això.

Aquesta és l'opció més recomanable, com indiquen des de l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin). La raó és que les entitats han de comunicar a aquest organisme els comptes de la persona morta. D'altra banda, fent aquesta comprovació, els hereus podran saber si hi ha deutes, així com quin és el saldo del compte.

Cal comunicar la mort al banc

Si la víctima tenia comptes bancaris oberts, el següent que ha de fer l'hereu és comunicar a l'entitat bancària que la persona ha mort.

Per fer-ho, heu d'aportar el certificat de defunció i una còpia del testament. En cas de no poder atorgar el testament, es podrà lliurar una còpia de la declaració d'hereus. Així ho expliquen des d'Asufin:

«Aquests mateixos documents, a més de la documentació justificativa de l'acceptació, la partició i l'adjudicació de l'herència, són també necessaris per demostrar la condició d'hereu, indispensable per fer qualsevol moviment al compte».

Com gestionar els fons segons el tipus de compte

Un cop comprovada la titularitat del compte bancari, els hereus han d'actuar de maneres diferents segons el tipus de compte que sigui.

Compte de titularitat únic

En cas de ser aquest tipus de compte, passarà de forma directa als hereus. A més a més, requereix l'autorització de tots ells. Si només n'hi ha un, hi podrà accedir i, si la desitja cancel·lar, haurà de signar per poder-ho fer.

Foto d'una dona en un caixer automàtic
S'actuarà d'una manera o altra segons el tipus de compte que tingués el mort | Canva

Compte conjunt

A partir de la mort d'un titular, la resta dels titulars no poden disposar dels diners que hi ha al compte, tret que tinguin el consentiment dels hereus. Tots els hereus i cotitulars han d'autoritzar qualsevol operació, així com la cancel·lació.

Compte indistint o solidari

En aquest compte, el titular que sobrevisqui pot disposar del saldo després de la mort de l'altre titular. En aquest cas, tots els cotitulars poden fer qualsevol operació sense necessitat de tenir l'autorització dels hereus.

Què passa si ningú no reclama el compte bancari

En cas que ningú reclami un compte, quan aquest està parat durant 20 anys, passarà a fons de l'Estat. Com indiquen des d'Asufin:

«El més habitual és que hi hagi algú que doni un avís a l'Agència Tributària, que té un canal específic per informar d'aquests comptes i herències "abandonats", on l'Estat passa a ser hereu».

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!