Monedes antigues

Els col·leccionistes la busquen com a bojos: una moneda de 25 pessetes val molt més

Si tens aquesta moneda a casa, pots guanyar un extra al teu salari

Si tens monedes i bitllets a casa, segurament ets una d'aquelles persones a qui els continua agradant pagar en efectiu. De fet, tal com afirma el Banc d'Espanya, aquest encara és el mètode de pagament més utilitzat.

Tot i això, encara que algunes monedes ja no tenen valor en l'actualitat, s'han convertit en objectes de col·leccionistes. Dins la gran varietat d'opcions que s'hi poden trobar, les pessetes es perfilen com unes de les més buscades. En aquest sentit, cada vegada hi ha més col·leccionistes que estan disposats a pagar sumes importants de diners per aconseguir una moneda o bitllet en concret. El valor augmenta encara més en el cas que els exemplars estiguessin en circulació durant poc temps.

Una dona gran que compta monedes.
Les pessetes han esdevingut un objecte per a col·leccionistes. | La Noticia Digital

Les monedes són una peça de col·leccionistes

Tenir monedes de pessetes a casa és un fet que continua sent més comú d'allò que penses. Des de fa un temps, el Banc d'Espanya va decidir que no es canviarien per euros. Això no vol dir, però, que no tinguin valor, sinó tot al contrari. Les pessetes han esdevingut un objecte preat per a col·leccionistes. De fet, els experts en numismàtica arriben a pagar milers d'euros per algunes. Això depèn, entre altres factors, de la seva antiguitat, del tipus de moneda, així com del seu valor històric.

Aquesta moneda de 25 pessetes et pot fer guanyar un extra

En el cas que hagis estat una d'aquelles persones que no va canviar les pessetes que li quedaven per euros després que se n'anul·lés el canvi, potser fins i tot tinguis sort: es busca una moneda molt especial amb què et pots guanyar un sou extra.

De segur que recordes una de les pessetes més emblemàtiques: la moneda de 25 pessetes amb forat. Aquest element ha esdevingut un diferencial per a aquest tipus d'exemplars. A més, també compten amb diferents inscripcions dedicades a diverses comunitats autònomes i, a més, hi destaquen gràcies al seu cridaner color daurat. Tot i això, si de veritat vols guanyar diners, has de posar la teva atenció en l'exemplar de 25 pessetes de Castella i Lleó.

Moneda de 25 pessetes de 1995
De segur que recordes una de les pessetes més emblemàtiques: la moneda de 25 pessetes amb forat. | NUMISJOYA

La raó per la qual aquesta moneda té un gran valor

Tot i que el seu particular disseny és un gran valor afegit, aquesta no és l'única raó per la qual la moneda de 25 pessetes de Castella i Lleó destaca per sobre de la resta.

El motiu principal és que té un error que la fa diferent de la resta d'exemplars. En concret, aquesta moneda de Castella i Lleó té una errada al revers. S'hi pot llegir «Castilla León», és a dir, falta la «Y» que uneix aquestes dues paraules. Això ha afegit un punt diferencial extra per als col·leccionistes de monedes.

Per aquesta raó, encara que ja no pots canviar aquest exemplar per euros, sí que la pots vendre al mercat del col·leccionisme per 100 €. Per això, si en tens alguna a casa, pots valorar desfer-te'n i treure't un petit extra a final de mes.

Moneda de 25 pessetes de Castella i Lleó
Es tracta d'una pesseta de Castella i Lleó a la qual li falta la «Y». | NUMISJOYA

Si tens pessetes a casa, millor guarda-les

Per tots aquests motius, en el cas que siguis una d'aquelles persones que encara guarden algunes monedes de pessetes a casa, el més recomanable és que els donis un cop d'ull per veure quins exemplars hi tens. Si no vols desprendre't de les teves pessetes antigues i les conserves en un calaix, potser tampoc no és una mala opció. El més probable és que el seu valor augmenti amb el pas del temps, ja que seran més antigues amb el pas dels anys.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!