Un passadís de supermercat amb un carro

L'OCU alerta sobre l'aliment que mai has de preparar a casa: risc d'intoxicació

L'organització ha destacat la importància de seguir les mesures de seguretat alimentària i evitar posar en perill la salut d'un mateix i dels altres

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha emès una recomanació en què adverteix sobre el risc de preparar a casa un aliment concret que pot ser perillós per a la salut. Vols descobrir quina és?

Tot i que és cert que la majoria dels productes alimentaris que consumim a casa són segurs, n'hi ha alguns que poden no ser-ho tant. Especialment quan els conservem de manera inadequada.

Quin aliment pot suposar risc d'intoxicació segons l'OCU?

Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la carn madurada (o carn de llarga maduració) ha de ser manipulada per professionals per evitar possibles intoxicacions alimentàries.

La maduració de la carn és un procés en què es deixen reposar els talls durant diversos dies, amb l'objectiu de millorar-ne la textura i el sabor. Aquest procés és molt utilitzat en la gastronomia d'alta cuina i s'ha popularitzat en els darrers anys a llars i restaurants.

Tot i això, l'OCU alerta sobre els perills de la seva manipulació inadequada, atès que aquest aliment pot contenir bacteris i microorganismes que poden causar greus problemes de salut.

A més, l'organització recorda que la carn de llarga maduració no és recomanable per a persones amb sistemes immunitaris afeblits o problemes de salut.

Aconsellen que la carn madurada sigui manipulada i preparada per professionals en establiments que compleixin totes les normatives sanitàries. Irecomanen que els consumidors adquireixin l'adquireixin en establiments de confiança i s'assegurin que ha estat manipulada i emmagatzemada adequadament.

Carn
La carn madurada o de llarga maduració pot suposar risc per a la nostra salut | GETTY IMAGES

Saps què és la carn de llarga maduració?

La carn de llarga maduració és un producte alimentari que s'obté mitjançant un procés d'envelliment controlat de la carn.

Es duu a terme en cambres frigorífiques especials i consisteix a deixar que la carn reposi durant diverses setmanes o fins i tot mesos, cosa que permet que els enzims naturals de la carn descomponguin gradualment els teixits musculars, creant una textura i un sabor únics.

Es pot realitzar en diferents tipus de carn, encara que les més comunes són la carn de vaca i la de xai. De fet, sol tenir una edat mínima entre 21 i 28 dies, encara que alguns productors poden optar per períodes de maduració més llargs, de fins a 90 dies o més.

Destaca per ser més tendra i saborosa, gràcies a l'acció dels enzims que descomponen les fibres musculars. També és més sucosa, ja que la maduració permet que els líquids de la carn es distribueixin de manera més uniforme, cosa que dona com a resultat una carn més suculenta.

Què hem de fer a casa per manipular la carn de manera segura?

En cas que vulgueu preparar a casa aliments que continguin carn madurada, l'OCU aconsella seguir estrictament les recomanacions dels professionals i extremar les mesures d'higiene.

Això inclou l'ús d'utensilis nets i desinfectats, així com la manipulació adequada de la carn, evitant el contacte amb altres aliments i la separació dels utensilis i les superfícies de treball.

Foto d'un entrepà de salsitxó
Si decidim preparar nosaltres mateixos la carn de llarga maduració, cal atendre les mesures adequades. | GETTY IMAGES

Què cal fer si patim problemes d'intoxicació?

L'OCU recomana que els consumidors consultin amb el metge en cas de tenir dubtes sobre si han de consumir carn madurada o no, especialment si pateixen algun problema de salut o tenen un sistema immunitari debilitat.

Però si en algun moment experimentem símptomes d'intoxicació alimentària, és important actuar ràpidament per prevenir complicacions greus a la nostra salut, sobretot si formem part d'un grup de risc.

Per exemple, hem de buscar atenció mèdica immediata si els símptomes són greus, com ara vòmits persistents, diarrea amb sang, febre alta o dificultat per respirar. Si no són greus, ens hem d'assegurar de beure prou líquid per evitar la deshidratació. L'aigua, les begudes esportives i les solucions de rehidratació oral són opcions efectives.

És important recordar que la prevenció és la millor manera d'evitar problemes d'intoxicació alimentària. I en el cas de la carn de llarga maduració, hem de tenir una cura especial.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!