Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una noia traient bitllets d'un caixer automàtic al costat d'una imatge de bitllets

Els bancs en escac pels estafadors: els fraus són cada cop més sofisticats

Les entitats financeres avisen els seus clients del perill de les noves estafes, molt difícils de descobrir

Actualment, els bancs enfronten desafiaments significatius en la protecció de la identitat dels clients i la prevenció d'estafes. Segons un informe recent de Mitek, una empresa líder en solucions de verificació d'identitat, aquests reptes són cada vegada més complexos i requereixen tecnologies avançades per ser abordats eficaçment.

D'aquest estudi se n'extreu que el 34% dels bancs no són capaços de verificar la identitat dels clients. A més, el 76% de les entitats diuen que els fraus són cada cop més sofisticats. Això té molt a veure amb la Intel·ligència Artificial.

L'auge de les estafes a la banca

Les estafes a la banca han augmentat considerablement en els darrers anys. Els ciberdelinqüents utilitzen mètodes cada cop més sofisticats per enganyar els usuaris i accedir als seus comptes bancaris.

Dona introduint una targeta de crèdit en un caixer automàtic
El 34% dels bancs no són capaços de verificar la identitat | Getty Images

Entre les tècniques més comunes hi ha el phishing, el robatori d'identitat i el frau de targetes de crèdit. Aquests atacs no només afecten els clients, sinó que també representen un risc significatiu per a la reputació i la seguretat dels bancs.

Desafiaments dels bancs davant del frau

Només a Espanya, el 39% dels fraus aconsegueixen fer-se. Això fa que les entitats gastin, de mitjana, 2 milions d'euros a l'any per compensar les pèrdues econòmiques. Per això, també s'extreuen idees per incrementar la seguretat.

La importància de la verificació d'identitat

La verificació d'identitat és crucial per prevenir estafes a la banca. Mitek destaca que els bancs han d'implementar sistemes robustos que permetin autenticar la identitat dels usuaris de manera ràpida i precisa.

Una dona en un escaneig d'ulls, i al cercle, uns bitllets de 50 euros
La Intel·ligència Artificial aconsegueix fraus molt sofisticats | Getty Images

Això inclou l'ús de tecnologies com ara la biometria, el reconeixement facial i la intel·ligència artificial. Aquestes eines no només milloren la seguretat sinó que també ofereixen una experiència més fluida i convenient per als clients.

Tecnologies avançades per combatre el frau

Mitek subratlla la importància d'adoptar tecnologies avançades per combatre el frau a la banca. La intel·ligència artificial i l'aprenentatge automàtic són essencials per detectar patrons sospitosos i prevenir activitats fraudulentes.

Aquestes tecnologies poden analitzar grans volums de dades en temps real. Gràcies a això, els bancs identificar i bloquejar transaccions fraudulentes abans que es completin.

Mà dreta d'una dona amb anell, agafant diners d'una finestreta
Els bancs destinen 2 milions d'euros a l'any a cobrir pèrdues per fraus | Getty Images

Educació i conscienciació del client

A més de les solucions tecnològiques, Mitek emfatitza la necessitat d'educar els clients sobre els riscos de les estafes a la banca. Els usuaris han de ser conscients de les tàctiques utilitzades pels ciberdelinqüents i saber com protegir-se. Això inclou no compartir informació personal, utilitzar contrasenyes segures i estar atents a correus electrònics o missatges sospitosos.