Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Diners

Els bancs espanyols no tenen dubtes sobre què passarà amb els diners dels clients

Els bancs i la possibilitat de pagar interessos als seus clients pels dipòsits

Els consumidors fa temps que reclamen a la banca un sacrifici més gran perquè se'ls compensi pels seus dipòsits. I això arran de les dades del primer trimestre de l'any, les quals van resultar molt positives per al sector, que ara ha de prendre una decisió sobre això.

Tot i això, de moment no tenen previst moure fitxa i no abonaran interessos als seus clients pels diners que custodien. Únicament contemplarien aquesta opció en casos molt concrets, encara que tampoc és una cosa que els preocupi en excés. Sobretot perquè tenen prou liquiditat en aquests instants.

No obstant això, tots ells s'han vist beneficiats per l'increment del preu dels diners a la zona de l'euro. Això és degut en certa manera a la revisió de les hipoteques variables, però també als crèdits i les comissions que cobren. Com hem pogut comprovar, això es va traduir en un augment dels ingressos durant la primera part de l'any.

I és que, els usuaris cada cop tenen més inconvenients per accedir a un crèdit a causa de la pujada dels tipus d'interès. D'alguna manera, això ha permès incrementar la liquiditat al sistema, recull La Razón.

Els beneficis no es veuen entelats per l'impost del Govern

Els comptes trimestrals dels bancs es poden considerar molt positius. Així, ni tan sols l'impost implantat pel Govern de manera extraordinària ha aconseguit entelar les estadístiques. Gairebé totes les entitats van decidir impugnar aquest tribut, titllant l'actitud de l'executiu de «confiscatòria».

Imatge de l'entrada d'un banc de Bankinter
Bankinter va presentar les millors dades de la seva història en un trimestre | Bankinter

Un dels primers a presentar les dades del primer trimestre va ser Bankinter. En concret, van comunicar un benefici net de 185 milions, fet que suposa el millor resultat trimestral de la seva història. I això que van haver de dedicar 77 milions a l'impost de l'Estat.

Davant d'això, la consellera delegada de la companyia va descartar de moment la remuneració dels dipòsits als seus clients. A més a més, va aclarir que se seguirà com fins ara i que tot quedarà condicionat a l'enllaç dels usuaris al banc.

Per la seva banda, el Banc Santander va obtenir un benefici de 2.571 milions tot i afrontar el pagament de 224 milions per al tribut extraordinari. Es va haver de conformar amb un increment de l'1%, malgrat que arribaria al 10% si no hagués dit aquest impost.

El guany net de BBVA, per part seva, ha arribat als 1.846 milions, amb un repunt d'un 39,4%. Es tracta de la quantitat més alta ingressada malgrat que va abonar 225 milions de la taxa estatal.

CaixaBank
CaixaBank comunicarà d'aquí a uns dies l'estat dels seus comptes | EP

Aquest primer trimestre, el Banc Sabadell va obtenir un benefici net de 205 milions, que representa una caiguda del 4%. Si escau, l'import destinat al tribut va arribar als 157 milions.

Durant els pròxims dies CaixaBank presentarà els seus comptes. Així, s'estima que els guanys arribin als 675 milions, cosa que suposaria una disminució del 4,5% respecte al mateix període de l'any passat.

No hi ha molts clients amb problemes per pagar les hipoteques

Tot i la pujada de les quotes de les hipoteques, els bancs no detecten més incidència de morositat. Asseguren que per ara no tenen moltes peticions per acollir-se al codi de bones pràctiques. Cal no oblidar que és una solució plantejada per revisar i reestructurar el deute de les famílies amb un préstec hipotecari.

Ara com ara, el Santander només ha rebut al voltant de les 1.400 sol·licituds, davant el miler que acumula el Sabadell. Tant el BBVA com el Bankinter confirmen que la xifra de peticions és molt reduïda. I en el cas d'aquesta última, l'atribueixen a l'alt nivell socioeconòmic dels clients.

Tanmateix, cal veure l'evolució de l'economia durant els pròxims mesos, ja que es preveu que al llarg del maig l'euríbor superi el 4%, encara que la intenció és que es vagi estabilitzant la situació.