Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge fotogràfic del panell de l'Ibex 35 i els logos de tres bancs espanyols

La decisió que provocarà un altre terratrèmol als bancs espanyols

El BCE torna a pujar els tipus d'interès augmentant el risc per a les entitats financeres

El Banc Central Europeu (BCE) s'ha reunit aquest dijous per acordar una nova pujada dels tipus d'interès. I és que té clar que l'increment dels tipus és la mesura més eficaç per controlar la inflació. Així mateix, la seva intenció és continuar pujant-los els pròxims mesos, assumint els riscos.

I és que la pujada dels tipus d'interès augmenten la inestabilitat del sector financer i el risc de noves fallides, i els bancs ho saben. Per això fa mesos que tanquen l'aixeta dels préstecs per a hipoteques i a les empreses. A més, la decisió del BCE amenaça de causar una nova recessió.

Aquesta nova pujada dels tipus d'interès desperta el fantasma de la crisi financera, la recessió econòmica i l'augment de l'atur. A curt termini, la decisió del BCE suposarà un nou encariment de les quotes de les hipoteques. Una volta de rosca més per a les famílies endeutades.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Pujada dels tipus d'interès: quant i fins quan

Avui mateix el BCE ha aprovat una pujada del 0,25% en els tipus d'interès. El sector més dur aposta fins i tot per pujar un 0,5%, tot i que sembla que hi ha un consens sobre un increment més reduït. La previsió és que hi hagi una nova pujada al juny i que després es relaxi.

Tot de bitllets i monedes
El BCE torna a modificar la política monetària | Canva

Si tot va segons el previst, els tipus s'estabilitzaran a la segona meitat del 2023 i començaran a baixar l'any que ve. La inflació està sota control, però s'està frenant més lentament del que es preveia. Així, davant l'augment dels preus dels aliments, el BCE aposta per pujar novament els tipus.

És clar que la pujada d'avui no serà l'última, però és previsible que de mica en mica es vagin moderant. No obstant això, tot dependrà de l'evolució tant de la inflació com del creixement econòmic. A l'horitzó també hi ha la por a la crisi bancària i al contagi de les fallides als Estats Units.

Panorama desolador per als clients d'hipoteques

Els bancs espanyols preveuen una pujada del 25% avui mateix, més dues pujades més del mateix valor al juny i al juliol. Això suposarà una pressió afegida als préstecs per frenar la inflació. De fet, les dades mostren ja una caiguda brutal de la demanda de crèdit el primer trimestre de l'any.

El BCE ha alertat que s'està tancant massa l'aixeta als préstecs, però els bancs no volen assumir cap risc. És més, ja han mostrat la seva voluntat de continuar endurint l'accés al crèdit. Sí, perquè els criteris s'han endurit sobretot a l'hora de demanar hipoteca.

Foto d'una persona signant un document amb un bolígraf.
La pujada dels tipus frena l'accés a les hipoteques | Getty Images

La conseqüència és que el crèdit és cada cop més car i més limitat, i així seguirà durant els propers mesos. Això crea una gran incertesa i pèrdua de confiança en els clients i les famílies. I és que els preus de les hipoteques s'han disparat i continuaran a l'alça durant almenys un temps.

En el pitjor moment

La decisió del BCE aparentment beneficia els bancs, ja que augmenta el marge de beneficis dels interessos dels préstecs, però en realitat desestabilitza el sector financer i augmenta el risc de fallida. La decisió arriba al pitjor moment, amb els bancs espanyols en dificultats.

Aquesta setmana, bancs com a Santander, BBVA, Unicaja i Sabadell han experimentat una nova patacada a les borses. El Santander ha reconegut haver perdut 20.000 dipòsits en només tres mesos. I Unicaja ha presentat uns comptes preocupants, amb una gran pèrdua de beneficis.

Els bancs espanyols tenen prou liquiditat per afrontar els pròxims desafiaments, i no estan en risc de fallida. Tot i això, mostren símptomes de debilitat i això encén les alarmes dels organismes centrals. A més, l'altre problema de la pujada es trasllada a les famílies.

La previsió és que l'Euríbor acabi l'any per sobre del 4% i això vol dir que les hipoteques se seguiran encarint. De la mateixa manera, hi haurà noves revisions a l'alça de les hipoteques i preveuen pujades per sobre del 50%.