Imatge d'una persona fent servir un caixer automàtic

Els bancs que permeten a pensionistes i jubilats fer servir la llibreta d'estalvis

Aquestes són les millors opcions si vols continuar usant el sistema tradicional

Els bancs són un dels sectors que més canvis ha implementat en els darrers anys. Ara, algunes entitats financeres han optat per eliminar les llibretes d'estalvis i passar al sistema en línia. Una modificació que suposa tot un obstacle per a la gent gran que no sap utilitzar internet.

L'evolució de la societat amb les noves tecnologies és una realitat. La digitalització és cada cop més present en les operacions que fem dia a dia, un fet que ha suposat un gran avantatge per a alguns, però tot al contrari per a altres. La bretxa generacional ha passat a ser el principal inconvenient a l'hora d'implementar els nous models de funcionament.

La meitat dels pensionistes no saben fer servir internet

Les entitats financeres estan constantment actualitzant els seus mecanismes, adaptant-los a les noves eines digitals. La nova filosofia és fàcil de comprendre: més tràmits a distància, menys presencialitat.

Malgrat que la idea d'aquest canvi recau a simplificar les operacions per als clients, la realitat és molt diferent. Aquest procés de digitalització ha suposat tot un repte per a les persones grans, que cada cop se senten més aïllades.

Matrimoni d'ancians mirant un portatil i unes factures
El 40,5 % de les persones majors de 65 anys no han accedit mai a internet. | Getty Images

Tal com recull la Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats d'Espanya (UDP), un 40,5 % de les persones amb més de 65 anys no han accedit mai a internet. Una xifra que passa a ser del 55,4 % entre els més grans de 75 anys. És a dir, aproximadament, la meitat dels jubilats espanyols no saben fer servir les plataformes en línia.

Les entitats financeres que ja no emeten llibretes d'estalvis

Segons ha notificat l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), quatre entitats bancàries han pres la decisió d'eliminar les llibretes d'estalvis: BBVA, Bankinter, Abanca i Caja Rural de Jaén.

D'ara endavant, els clients dels bancs esmentats només podran consultar el seu compte i les transaccions de manera en línia. És un fet que limita molt les persones grans que no es veuen capaces de realitzar aquestes operacions pel seu compte.

Els 13 bancs que continuen mantenint el sistema tradicional

No obstant això, no tot són males notícies per als pensionistes. Hi ha 13 entitats financeres que continuen mantenint les llibretes físiques per als clients: CaixaBank, Banc Sabadell, Banco Santander, Cajamar, Caixa Rural Central, Caja Rural Granada, Caja Rural Navarra, Caja Siete, Ibercaja, Eurocaja Rural, Globalcaja, Laboral Kutxa y Liberbank.

Aquestes entitats et cobren una comissió per tenir llibreta d'estalvis

Cal destacar que no tots els bancs ofereixen el servei de llibreta d'estalvis de manera gratuïta. En el cas de Banc Sabadell, la taxa és de 10 € per emissió de la llibreta per a aquells que tinguin menys de 65 anys.

Foto d'uns bitllets de 50 i 100 euros damunt d'un caixer automàtic.
Alguns bancs han eliminat les llibretes d'estalvis. | Getty Images

De la mateixa manera, BBVA també fa pagar 10 € als seus clients, però aquest cost només s'aplica als propietaris d'un compte amb llibreta activa, sempre que no obtinguin una pensió mínima de 300€. Per la seva banda, la comissió a Ibercaja és de 2 € fins als 70 anys. Finalment, tots els clients de Kutxabank hauran d'abonar 3 € per emissió de la llibreta d'estalvis.

Les traves per a la gent gran continuen creixent

Un altre dels grans inconvenients amb què es troben moltes persones grans està relacionat amb els caixers automàtics. En els darrers mesos molts bancs han deixat d'oferir el servei gratuït d'atenció personal per a la retirada d'efectiu. Així, doncs, aquells usuaris que vulguin ser atesos per efectuar l'operació hauran de pagar una comissió.

Tanmateix, no es tracta de l'únic tràmit que ha passat a ser de pagament. Les entitats financeres també han fixat una taxa per als clients que prefereixin pagar rebuts a les oficines. En aquest sentit, tant la UDP com l'OCU reclamen a les entitats que adaptin el sistema perquè sigui funcional i accessible per a tots els usuaris.

Aquesta petició que també ha estat traslladada al govern espanyol, a qui demanen la creació d'una regulació dels drets de la població envellida.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp