Retret de Colau al Govern de Torra pels brots a Barcelona: «Tard»

Colau també demana a Salut que reforci l'atenció primària i el sistema de rastreig de casos

Imatge d'arxiu de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
L'alcaldessa demana a Salut «que no tiri la tovallola» i reforci l'atenció primària i el sistema de rastreig de casos | ACN

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha mostrat favorable aquest divendres a la tarda a les mesures restrictives proposades pel Govern per a l'àrea metropolitana per frenar l'augment de contagis de Covid-19. No obstant això, li ha retret que arribés «tard» als brots del Segrià i també ho hagi fet, segons ella, als de L'Hospitalet i la capital catalana.

Per això, li demana «no tirar la tovallola» proposant mesures només restrictives, sinó que també reforci l'atenció primària i el sistema de rastreig. Per al consistori, la restricció més important seria la recomanació - prohibició de reunir-se més de deu persones, i en canvi creu que algunes activitats culturals o comercials es podrien mantenir amb mesures de seguretat.

En una roda de premsa amb el tinent d'alcaldia d'Economia, Jaume Collboni, i la regidora de Salut, Gemma Tarafa, l'alcaldessa ha recordat que ja va alertar fa dies que el brot de L'Hospitalet es podia estendre a Barcelona i el consistori va oferir mig centenar de rastrejadors per ajudar la Generalitat. Mentre la primera setmana de juliol es van detectar 164 positius a la capital catalana, la segona ja van ser 497.

En aquesta setmana, a manca de dos dies, se n'han detectat 414, però no hi ha cap gran brot. No obstant això, tant ella com Collboni han dit que no volien fer «retrets» al Govern, sinó buscar solucions i coordinar-se.

Colau ha recordat que les indicacions del Procicat encara estan pendents de ser validades per la justícia. En tot cas, creu que tant si és prohibició com recomanació, la mesura més important és la de no reunir-se amb més de deu persones de diversos nuclis familiars, ja que és en les trobades informals d'amics i parents on s'estan detectant més transmissions. Per això ha demanat «reduir la vida social», que és la mesura que té «més sentit». Una de les conseqüències d'aquesta mesura és que el consistori ha prohibit fer casaments o funerals amb més de deu persones.

 

Es demanarà mantenir oberts espectacles, comerços i restauració garantint les mesures de seguretat

Respecte als espectacles culturals, els comerços i la restauració, l'Ajuntament demanarà aclariments perquè puguin mantenir la màxima activitat possible garantint la distància i les mesures de seguretat pertinents que ja compleixen i per les quals han invertit diners, ha recordat Collboni. El consistori també vol mantenir oberts els centres esportius municipals per als esports individuals, i aquest divendres a la tarda es coordinarà amb els altres quatre municipis amb platges per acordar mesures similars i reduir l'aforament.

De fet, Colau i Collboni han coincidit en remarcar que les solucions per la ciutat no poden anar deslligades de la resta de municipis de l'entorn, ja que és una sola concentració urbana. Per tot això, l'Ajuntament vol aportar a la ciutadania i als empresaris «solucions coherents» i «seguretat jurídica». En aquest sentit, la Guàrdia Urbana ja començarà a multar per no portar la mascareta però no imposarà sancions per altres mesures incompletes si no són prohibicions avalades per la justícia.


Comentaris

envia el comentari