Barcelona explorarà els beneficis d'un hipotètic «peatge urbà» tot i les reticències del PSC

La proposta, presentada per ERC, ha rebut el suport de BComú i JxCat, i els vots negatius de Cs, PP i BCanvi | Els socialistes s'han abstingut

Vehicles circulant per la ronda Litoral a Barcelona
Barcelona aprova estudiar els beneficis d'un hipotètic «peatge urbà» als accessos a la ciutat | Cedida

La Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat aquest dimarts que el govern municipal lideri l'elaboració d'un programa sobre les futures restriccions dins la Zona de Baixes Emissions. La proposició, presentada per ERC, ha comptat amb el vot a favor de BComú i JxCat, l'abstenció del PSC i el vot contrari de Cs, PP i BCanvi.

Barcelona ja comença a valorar la introducció d'un «peatge urbà»

El text, que ha estat transaccionat a última hora amb JxCat, també recull que el programa inclogui un calendari basat en les dades de contaminació i l'impacte assolit per les mesures implementades i «que en el cas de no millora de la qualitat de l'aire, el programa valori també la creació d'un peatge urbà».

Durant la intervenció dels grups, la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón (PSC) ha criticat la manca de visió metropolitana de la proposició d'ERC i ha apuntat que hi ha aspectes com el peatge que «no dona certeses». «Introduir ara el debat sobre el peatge és començar la casa per la teulada», ha apuntat.
 

Per contra, el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia (BComú) s'ha mostrat partidari d'estudiar mesures addicionals perquè tot i l'«impacte» de la ZBE el govern municipal ja sabia que no n'hi hauria prou amb la restricció als vehicles més contaminants. «És necessari estudiar i fer-ho amb rigor però demanem que ens acompanyi un pacte real d'infraestructures», ha dit Badia.

Més inversions en transport públic, electrificació i ajudes als professionals

Fa uns dies, precisament, Badia va negar que hi hagués discrepàncies entre els socis de l'executiu municipal sobre el peatge. «Tot el govern està d'acord en estudiar totes les alternatives possibles i el peatge és una d'elles», va dir llavors afegint que «no hi ha cap dubte» que s'haurà d'avaluar la mesura anticontaminació.

El text aprovat aquest dimarts en comissió també recull que més enllà de mesures restrictives, el programa que lideri el govern de Barcelona inclogui «inversions en transport públic col·lectiu, l'electrificació i ajuts per a professionals» i que sigui «consensuat» amb la resta d'administracions competents així com amb agents socials i econòmics.


Comentaris

envia el comentari