Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Gent amb mascareta fent cua per entrar a una biblioteca de Barcelona

L'OMS ho té clar i alerta quin és l'origen de la segona onada de coronavirus a Europa

Lamenta l'actitud dels països europeus

Gent amb mascareta fent cua per entrar a una biblioteca de Barcelona
L'OMS lamenta la poca responsabilitat dels europeus durant aquests darrers mesos | Europa Press

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha enviat un missatge durant les darreres hores sobre la situació de la segona onada del coronavirus a Europa. En el nostre continent, els contagis s'han disparat i les autoritats s'han vist obligades a prendre noves mesures restrictives que comprenen des de lleus restriccions de mobilitat fins al toc de queda.

En el diagnòstic de l'OMS sobre aquesta segona onada s'especifica que el seu origen està en la poca responsabilitat dels europeus. A parer seu, al març Europa es va fixar una meta i quan la va aconseguir, les mesures es van relaxar fins al punt que avui dia molts països estan batent rècord de contagis. L'autoritat sanitària mundial assegura que l'objectiu que van fixar els països era fals perquè quedava molt camí per fer. La seva crítica se centra en l'excés de relaxació després d'aconseguir una cosa que llavors semblava difícil, rebaixar la corba de contagis que va arribar al seu pic al mes d'abril.

L'OMS ho va qualificar «d'indisciplina» dels ciutadans europeus que va venir propiciada pel lleugerament de les mesures imposades als països. Ara, en plena segona onada, recorda que sense vacunes ni tractament efectiu les mesures de contenció són únicament allò on els governs es poden agafar. «Encara som a temps d'evitar un nou confinament total, dels de quedar-se a casa i no sortir».

L'organisme ha donat pistes aquests darrers dies del seu posicionament respecte a les restriccions com eina de combat contra el coronavirus. En ple debat provocat per la proposta de centenars de científics de tot el món d'aixecar totes les restriccions per la població de no risc, l'OMS ho va qualificar de poc ètic encara que va matisar que els confinaments no poden ser la mesura habitual dels governs.

Dit d'una altra manera, l'OMS segueix defensant les mesures sanitàries de prevenció i les restriccions com grans armes per combatre el coronavirus, però també llança als governs la petició d'explorar altres vies abans de recórrer a mesures dures. Això inclou restriccions suaus, però també més i millor informació als ciutadans.

Espanya, el millor exemple

Espanya és un bon exemple d'aquesta indisciplina que està denunciant l'OMS i que té origen probablement en aquella frase de Pedro Sánchez el 20 de juny: «Vam doblegar la corba, vam contenir la propagació del virus, i ho vam fer units». Una frase que va recordar fa poc el The New York Times per contrastar amb la situació que viu ara mateix Espanya.

El país va viure aquells darrers dies de juny amb una onada de triomfalisme desmesurat. Després de tres mesos sota el confinament més dur de tota Espanya, la corba s'havia aplanat i Espanya es preparava per aixecar fronteres i viure un estiu d'una «nova normalitat». Durant l'estiu es van repetir els rebrots en un ambient de relaxació, sense més mesures que les prevencions sanitàries i amb la sensació que estava tot sota control. Malgrat això, els metges van advertir que no s'estaven fent bé les coses i la segona onada, amb un pronòstic incert, ens ha fet tornar a la realitat del que ara posa l'OMS sobre la taula: l'origen de la segona onada ha estat la poca responsabilitat.