Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un tub d'escapament d'un cotxe

Dades alarmants: Dues ciutats catalanes, en el Top 10 europeu de morts per contaminació

Un estudi de l’ISGlobal de Barcelona conclou que grans ciutats d’Espanya, Bèlgica i Itàlia lideren aquesta trista llista
Imatge d'un tub d'escapament d'un cotxe
Catalunya compta amb dues de les ciutats europees amb més morts per contaminació | Arxiu

Les dades confirmen que encara queda molta feina per fer a Catalunya pel que fa a la contaminació. I és que l’últim estudi dut a terme per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) conclou que Barcelona i la seva àrea metropolitana ocupen la sisena posició en la llista de ciutats amb més morts per contaminació de diòxid de nitrogen (NO2), principalment produït pel trànsit. Però destaca també que, en setena posició, hi ha la ciutat de Mollet del Vallès (Vallès Oriental).

Per tant, dues ciutats catalanes es troben en la trista llista de les deu ciutats europees amb més morts per contaminació. Però encara és més rellevant el fet que aquest rànquing està liderat per Madrid, la ciutat d’Europa que registra més morts per pol·lució. Un podi que completa Anvers (segona posició) i Torí (tercera).

L’estudi deixa palès que grans ciutats d’Espanya, Bèlgica i Itàlia lideren aquest Top 10. No obstant, en la llista de més morts per partícules fines PM2,5 no hi ha cap ciutat espanyola, ja que està liderada per Itàlia, Polònia i República Txeca.

L’estudi l’ha fet l’ISGlobal amb la col·laboració d’investigadors de la Swiss Tropical Public Health Institute (Swiss TPH) o de la universitat d’Utrecht i ha estat publicat recentment a la revista ‘The Lancet Planetary Health’. El treball ha estudiat la mortalitat per contaminació en més de 1.000 ciutats europees a partir de la concentració de NO2 i partícules PM2,5, segons informa ‘EFE’.

Espanya i Itàlia, els països més contaminats

«Hem observat una gran variabilitat de resultats entre les diferents ciutats analitzades. Les pitjors dades de mortalitat associada a NO2, un gas tòxic associat al trànsit rodat, es troben en ciutats grans d'Espanya, Bèlgica, Itàlia o França», ha explicat Sasha Khomenko, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi.

«El percentatge de la mortalitat natural atribuït a partícules fines arriba fins a un màxim del 15% a la ciutat de Brescia (Itàlia), i pel que fa al diòxid de nitrogen, el percentatge màxim es troba a l'àrea metropolitana de Madrid, amb fins a un 7% de la mortalitat natural», ha afirmat Khomenko.

A la banda oposada del rànquing figuren les ciutats amb menor càrrega de mortalitat atribuïble a la contaminació atmosfèrica, que són grans àrees urbanes del nord d'Europa, tant en la classificació de PM2,5 com en la de NO2, com Reykjavik (Islàndia) i Tromso ( Noruega).

La contaminació a tot Europa

En aquest sentit, les dades indiquen que, en referència a les PM2,5, les ciutats amb major càrrega de mortalitat es troben a la regió italiana de la Plana Padana, al sud de Polònia i a l'est de la República Txeca.

Segons Khomenko, això s'explica perquè aquestes partícules fines són matèria en suspensió producte de la combustió, no només dels vehicles motoritzats, sinó també d'altres fonts, com la indústria, la calefacció domèstica o la crema de carbó i de fusta.

«Aquest és el primer estudi que estima la càrrega de mortalitat degut a la contaminació de l'aire a nivell de ciutats a Europa i els seus resultats evidencien que no hi ha un llindar segur per sota del qual la contaminació de l'aire és innòcua per a la salut», ha assenyalat Mark Nieuwenhuijsen, director de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal, centre impulsat per la Fundació la Caixa.

Segons Nieuwenhuijsen, el treball també suggereix «que la legislació europea actual no protegeix suficient la salut de les persones, de manera que els límits màxims permesos de NO2 i PM2,5 haurien de ser revisats».

Aquest estudi forma part del projecte Rànquing ISGlobal de ciutats i és el primer d'una sèrie d'anàlisis destinades a estudiar l'impacte en la salut de diversos factors ambientals propis de la vida urbana, com la contaminació de l'aire, el soroll, la manca d'accés a espais verds, l'efecte illa de calor, etc.

Per consultar tant els rànquings com les dades de cadascuna de les ciutats, el ISGlobal ha creat el web www.isglobalranking.org, disponible en anglès, castellà i català.

Unes morts evitables

Els resultats globals indiquen que, si totes les ciutats analitzades fossin capaces de complir amb els nivells de PM2,5 i NO2 recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es podrien evitar 51.000 i 900 morts prematures cada any, respectivament.

En aquest sentit, l'estudi assegura que, si totes les ciutats igualessin els registres de qualitat de l'aire de la ciutat menys contaminada, la mortalitat evitable seria notablement més gran: 125.000 morts prematures evitables cada any gràcies a la reducció de les concentracions de PM2,5 i 79.000 per la reducció en NO2.

Els investigadors han elaborat la classificació de les morts per contaminació a cada ciutat a partir d'una puntuació de càrrega de mortalitat assignada a cada ciutat. Les puntuacions les van calcular amb un algoritme que té en compte les taxes de mortalitat, el percentatge de mortalitat evitable i els anys de vida perduts per cada contaminant de l'aire.