La Setmana Santa va servir com a tret de sortida per a la reactivació del turisme a tot Catalunya. Després de dos anys d'aturada, van ser molts els que van agafar amb força aquests dies de vacances.
Pel que fa a Barcelona, la ciutat va rebre un gran nombre de turistes d'arreu del món i en algunes zones de la ciutat comtal es van poder observar moltes aglomeracions.
Per aquest motiu, el ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres que el govern municipal impulsi un pla d'estiu abans del 30 de juny davant de la reactivació de l'activitat turística «massiva».
La proposta, plantejada per ERC, ha comptat amb els vots favorables tant de Barcelona en Comú com del PSC. D'altra banda, JxCat i el PP s'han abstingut i Cs, Valents i la regidora no adscrita hi han votat en contra.
Aquest pla d'estiu, al qual el govern municipal s'hi ha compromès, ha de contemplar «el màxim nombre de mesures» per gestionar el turisme massiu i, entre altres, promocionar nous recursos i rutes turístiques a diferents districtes de la ciutat per tal de descongestionar Ciutat Vella i l'Eixample.
Cal descarregar de turisme algunes zones de la ciutat
El pla també ha de contemplar treure a concurs públic «amb urgència» la contractació i reactivació de l'equip de visualització d'allotjaments il·legals i treballar en la implicació i la corresponsabilitat dels operadors turístics per dissenyar estratègies de futur.
A més, també reclama mesures ja aprovades que encara no s'han implementat, com presentar un informe sobre la llicència municipal d'ocupació del domini públic per part dels grups organitzats per limitar-los a un màxim de 15 persones.
A banda, es reclama un altre informe sobre la capacitat de càrrega turística de la ciutat de Barcelona per valorar, entre altres, la gestió de l'arribada de creueristes en trànsit.
Un altre punt plantejat és arribar a un acord que garanteixi els drets salarials i laborals de totes les persones que treballen en el turisme, la reducció de la petjada ecològica del turisme a la ciutat o bé el creixement econòmic sostenible i inclusiu.
Durant el debat de la proposta al plenari, el líder del grup municipal republicà, Ernest Maragall, ha demanat «començar a treballar de debò» en un nou pla estratègic. «Volem ser referents en turisme i això demana compromís i complicitat amb un sector que avui està sense rumb», ha afirmat.
El primer tinent d'alcaldia d'Economia, Jaume Collboni, s'ha mostrat «orgullós» de la feina que està fent el consistori de promoció turística i ha expressat suport al text votat, però ha advertit Maragall d'anar amb compte en fer un discurs «turismofòbic».
No hi estan d'acord
JxCat s'ha abstingut perquè considera que hi ha qüestions essencials que queden fora. «Tenim una oportunitat de consolidar i fer de Barcelona una destinació urbana exemplar», han indicat.
Per la seva banda, el PP ha argumentat l'abstenció perquè «tots els plans de turisme han fracassat».
Bou s'ha mostrat partidari de limitar l'ús de l'espai públic en zones de gran afluència i apostar per crear noves icones allunyades del centre, però ha retret a ERC i al govern municipal l'acord passat per un recàrrec a la taxa turística.
Cs s'ha mostrat contrari a fer un pla de turisme. «No ens sembla pertinent». Valents ha assenyalat que el turisme «no és un mal, sinó un bé molt preuat» i ha criticat que amb una ciutat «bruta i amb creixent inseguretat» no es pot atraure turisme.