0,75 euros, l'increment «simbòlic» de la taxa turística a Barcelona per al 2021

Es realitzaria si la situació turística no millora a la capital catalana

Un grup de turistes passejant pels carrers de Barcelona
Aquest increment es duria a terme si la situació turística no millora a Barcelona | Cedida

L'Ajuntament de Barcelona ha proposat un «increment simbòlic» de 0,75 euros de la taxa turística per al 2021 en comptes dels 4 euros previstos inicialment. La proposta contempla que l'augment de l'impost es faci de manera progressiva al llarg de tres anys amb 0,75 euros el 2021; d'un euro l'any 2022; un altre euro el 2023; i d'1,25 euros el 2024.

A banda, el regidor de Turisme i Indústries creatives, Xavier Marcé, ha obert la porta a ajornar aquest increment de 75 cèntims del gener al juny del 2021 si la situació turística no millora a la capital catalana. «Les circumstàncies i l'evolució de la pandèmia de covid-19 marcaran la seva aplicació. Es tracta d'una taxa proporcional, progressiva i d'acord amb el sector», ha reiterat Marcé. 

«Al novembre o desembre analitzarem la situació i, de comú acord amb els agents implicats, mirarem si hi pot haver una moratòria fins a l'estiu», ha puntualitzat el regidor de Turisme i Indústries creatives, que ha volgut recordar que la taxa turística es posa íntegrament «al servei de la recuperació econòmica de la ciutat». Entre d'altres, Marcé ha parlat que ha ajudat a finançar iniciatives per posar en valor elements patrimonials i històrics, projectes de turisme responsable i sostenible o el cost dels inspectors que persegueixen els allotjaments turístics il·legals.

L'any 2019, l'Ajuntament de Barcelona va rebre uns 16,5 milions d'euros de la taxa turística i enguany es preveu que la xifra sigui inferior per l'impacte de la pandèmia de coronavirus.

Només el 25% dels hotels oberts i amb ocupacions del 30%

Marcé tampoc ha avançat quan es podria ingressar de més amb el nou recàrrec de 0,75 euros més per cada nit que passi un turista a la ciutat (ara paguen entre 0,65 i 2,25 euros per nit en funció de la categoria de l'allotjament). «Es tracta d'un increment simbòlic i que tampoc té voluntat recaptatòria», ha insistit el regidor de Turisme i Indústries creatives.

El que sí que ha detallat Marcé és l'actual situació turística a Barcelona, amb xifres molt allunyades d'altres anys. «Estan oberts només un 20 o 25% dels hotels de la ciutat i amb ocupacions inferiors al 30%», ha calculat el regidor de Turisme. «Esperem que amb la tornada a la normalitat aquesta tardor les xifres es recuperin ràpidament. La imatge, la potència i l'oferta de la ciutat estem convençuts que ajudaran en la recuperació», ha apuntat Marcé. 

La Comissió de Govern municipal ja ha aprovat l'aplicació d'aquest increment de l'impost turístic a Barcelona, ara ha de ser ratificada demà dimarts per la Comissió d'Economia i, posteriorment, passar pel Ple del 23 de setembre.


Comentaris

envia el comentari