CaixaBank i Bankia estudien instal·lar la seu social de la nova entitat bancària a Madrid

Les dues entitat financeres segueixen negociant la fusió

Imatge de les oficines del Centre corporatiu CaixaBank Catalunya
Imatge de les oficines del Centre corporatiu CaixaBank Catalunya | CaixaBank

CaixaBank i Bankia segueix negociant per tancar la fusió entre les dues entitats financeres, una operació que s'està coent a foc lent des de fa diversos mesos. Les negociacions són molt complexes perquè en joc entren tota mena de detalls i un d'aquests és on s'ubicarà la seu social de l'entitat. Quelcom que transcendeix més enllà del món de les finances i l'economia perquè entra de ple al món de la política.

Segons detalla La Razón, CaixaBank no descarta instal·lar la seu central de la nova entitat a Madrid. «És una decisió que encara no s'ha adoptat, però, precisament per això, no hi ha res descartat», expliquen fonts de la negociació. Cal recordar que actualment les seus socials de Bankia i Caixabank es troben a València. La primera entitat fruit de la fusió de Caja Madrid amb la valenciana Bancaja, mentre la segona a conseqüència de la incertesa generada pel procés independentista. Una decisió que a la pràctica no va tenir cap efecte real en el dia a dia de l'entitat financera perquè es van mantenir els mateixos serveis i no hi va haver canvis en les plantilles.

Malgrat això, tal com indica el citat mitjà, la possibilitat de traslladar la seu social a Madrid ha posat en peu de guerra a l'independentisme conscient que per «convertir a Catalunya en un estat independent és imprescindible comptar amb pes específic, és a dir, amb poder econòmic i financer propi». En aquest sentit, el Govern de la Generalitat està pressionant en privat a CaixaBank perquè abandoni València i torni a Barcelona. Ara però, amb l'anunci de la fusió els plans s'han trastocat i ja ha aparegut la preocupació al govern català.

 

Catalunya no veu amb bons ulls el trasllat de la seu social a Madrid

En el cas de traslladar la seu a Madrid, sempre segons el mateix rotatiu, l'independentisme creu que això farà augmentar el poder econòmic i financer de la capital espanyola. «Amb aquesta operació, intenten colpejar la nostra musculatura econòmica-financera, inclinant la balança cap a Madrid. Fora no de Madrid pràcticament no existeix res», diuen fonts independentistes.

Asseguren que existeix «una mà negra» en l'operació de la fusió de CaixaBank i Bankia «dissenyada per l'Estat» amb l'objectiu de frenar un nou intent independentista. A hores d'ara, també caldrà veure quina és la participació de l'estat en l'entitat resultant. L'administració és propietària de més del 61% de les accions de Bankia a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancaria (FROB). D'altra banda, l'executiu de Torra creu que la fusió podria significar una reducció de la plantilla i tancament d'oficines catalanes mentre que el govern valencià demana que les entitats mantinguin la seu social a València.


Comentaris

envia el comentari