Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de les oficines del Centre corporatiu CaixaBank Catalunya

CaixaBank i Bankia estudien una possible fusió davant la crisi de la Covid-19

Les dues entitats han mantingut les primeres reunions

Imatge de les oficines del Centre corporatiu CaixaBank Catalunya
Seria la fusió bancària més gran registrada a l'estat espanyol en molt temps | CaixaBank

Caixabank i Bankia estudien emprendre un procés de fusió amb l'objectiu d'augmentar la seva rendibilitat davant la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19. Les dues entitats bancàries han confirmat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que negocien una possible fusió, tot i que encara no s'ha arribat a cap acord al respecte. La idea seria mantenir la seu social a València, on actualment ja estan instal·lades les dues entitats. 

La fusió de Caixabank i de Bankia, tercera i quarta entitat per dimensió del sector financer espanyol, donaria origen a un grup amb actius per un import de 650.000 milions d'euros, unes 6.600 sucursals (4.400 l'entitat d'origen català i més de 2.200 l'entitat nacionalitzada) i una plantilla conjunta superior als 51.000 treballadors (gairebé 35.600 CaixaBank i uns 16.000 Bankia), el que propiciaria significatives sinergies. Seria la fusió bancària més gran registrada a l'estat espanyol en molt temps.

Segons els plans posats sobre la taula, la Fundació La Caixa controlaria un 30% del grup resultant de la fusió, mentre que el Fonts de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), baixaria el seu pes de gairebé el 62% actual al 14%. Fonts del sector indiquen que l'operació comptaria amb l'aprovació del govern espanyol, si bé fonts del Ministeri d'Economia i Transformació Digital han assenyalat que no faran comentaris al respecte.

D'aquesta manera, Caixabank i Bankia responen a la crida realitzada de forma insistent pel Banc Central Europeu (BCE) d'accelerar en el procés de consolidació del sector, la darrera vegada aquesta mateixa setmana per boca del seu vicepresident, Luis de Guindos, durant la seva intervenció als cursos de la Universitat Menéndez i Pelayo (UMP) de Santander. De Guindos va recalcar en la diferència entre la baixa rendibilitat de les entitats espanyoles (entre el 2% i el 3% en alguns casos) davant el cost de capital (superior en línies generals al 10%).

Amb l'eventual fusió de CaixaBank i Bankia les dues entitats reprenen l'intent que van realitzar l'any 2012 quan Isidre Fainé i Rodrigo Rato no van aconseguir arribar a bon port una temptativa frustadra llavors per qüestions polítiques i discrepàncies. Pel que fa al futur organigrama, hi ha la possibilitat que l'entitat estigui presidida per José Ignacio Goirigolzarri, actual president de Bankia, com a president no executiu i amb Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, com CEO plenipotenciari.

L'operació permetria al govern espanyol recuperar part de les ajudes rebudes en el rescat de Bankia, que van superar els 24.000 milions d'euros, dels que fins avui dia només s'han recuperat 3.000 milions a través de dos processos de venda parcial i via de dividends.

Primeres valoracions de CaixaBank i Bankia

CaixaBank i Bankia han confirmat a la Comissió Nacional de Valors (CNMV) que es troben en negociacions preliminars per analitzar una possible fusió. En aquest sentit, l'entitat presidida per Jordi Gual ha informat l'organisme que «després de l'autorització del seu consell d'administració, es troba en negociacions amb Bankia per analitzar una fusió entre  les dues entitats, sense que de moment s'hagi arribat a cap acord al respecte. Més enllà de la firma d'un acord de confidencialitat per intercanviar-se informació per valorar l'operació».

D'altra banda, Bankia ha confirmat contactes amb CaixaBank informant que «de caràcter preliminar, es fa constar que s'ha sotmès als òrgans de govern de Bankia una proposta d'inici d'estudi i anàlisi que permeti al consell d'administració adoptar la decisió fundada que correspongui, comptant per això amb els assessors pertinents».