Cinc agrupacions patronals de la restauració d'arreu de Catalunya han alertat en un comunicat que les mesures anunciades aquest divendres pel Govern per frenar l'expansió del coronavirus «condemnen definitivament» molts establiments. Els hostalers, de les quatre demarcacions catalanes, han demanat a l'executiu català que aturi les restriccions anunciades fins que no hi hagi un diàleg «efectiu i veraç», i han exigit mesures «efectives» i «raonades». També demanen un «compromís» del Govern i dels Ajuntaments per vetllar pel compliment de les mesures restrictives a tots els sectors afectats. I exigeixen que, en cas que calgui aplicar mesures més restrictives, vinguin acompanyades «d'ajudes efectives».
Finalment demanen que s'instauri un sistema de rastreig a través d'aplicació de telefonia mòbil per poder determinar quines persones estan lliures de covid. «És un sistema voluntari, no és nou ni seríem el primer país que l'ha instaurat, i ens permetria treballar a un cost molt menor que mantenir-nos tancats». El comunicat el signen la Federació d'Hostaleria de Lleida, la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme, l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Província de Tarragona i el Gremi de Restauració de Barcelona.
El comerç es conforma amb obrir
Des del sector comercial celebren que les noves mesures anunciades aquest divendres pel Govern no contemplin el tancament de negocis, un fet que hauria suposat «l'estocada definitiva», en paraules del president de PIMEComerç, Àlex Goñi. Pel president de Comertia, David Sánchez, aquest 2020 ha estat «un any de supervivència» i tan sols demana que els diferents establiments puguin tenir «una activitat mínima» per evitar la desaparició dels negocis. «No ens queda més que ser molt responsables durant els pròxims mesos i admetre que l'activitat no serà la mateixa que any anteriors», afegeix Sánchez.
No obstant això, PIMEComerç segueix mostrant-se preocupat pels efectes col·laterals que les noves restriccions a l'hostaleria poden tenir pel comerç. «Per a moltes empreses el Nadal és el darrer tren per decidir si tancaran definitivament», comenta Goñi. «Si les mesures segueixen prenent-se envoltades d'incerteses, la caiguda del sector pot ser molt forta», afirma. Segons els càlculs de la patronal, vora el 12% dels locals comercials es mantenen tancats, però la xifra podria disparar-se fins al 35% si s'imposen noves restriccions.