Salvador Illa ha instat aquest divendres al vespre a «seguir ajudant» els sectors econòmics afectats per la Covid-19 i ha admès que tot i que l'administració ha fet «un gran esforç» per donar-hi suport, «mai n'hi ha prou». El ministre de Sanitat ho ha dit durant la gala d'entrega dels 33ns premis Pimes 2020, convocats per la patronal Pimec.
Illa ha afegit que, en tot cas, l'arribada de la vacuna marca «un cert horitzó», perquè d'aquí a mig any i pot haver-hi «prou gent vacunada com per a tenir un escenari ben diferent». Illa també ha reflexionat que «sense salut no hi ha economia, però alhora l'economia és el primer determinant social». Per això ha assegurat que ambdós factors formen un binomi «condemnat a entendre's».
En un debat amb el president de Pimec, Josep González, Illa ha fet balanç de la gestió del govern estatal durant la pandèmia des del mes de març, i ha recordat que a diferència del que passava a la primera onada, quan es detectaven un 10% dels casos positius, a la segona el percentatge ha pujat a entre un 60 i un 70%. Per això ha afirmat que la via per la qual ha optat Espanya per controlar la pandèmia és la que han acabat prenent tots els països, «detectar precoçment i aïllar» i «prendre mesures per evitar el col·lapse sanitari».
No es descarta que sigui necessària una «tercera dosi» de la vacuna
El ministre també ha transmès un missatge de forta càrrega europeista recordant que la pandèmia ha provocat que la Unió Europea s'hagi «mutualitzat per primera vegada a la història». A banda ha recordat que el club dels 27 ha proporcionat una «eina econòmica molt important» per a la recuperació econòmica posterior a la crisi de la Covid-19 i, sobretot, «la vacuna».
En tot cas, Illa no ha amagat que «encara venen mesos complicats», però ha recordat que els plans de vacunació que prepara el govern estatal preveuen que entre el gener i el febrer s'hagi cobert la vacunació dels col·lectius de risc i entre el maig i el juny ja hi hagi de 15 a 20 milions de persones vacunades.
Així mateix, el ministre ha assenyalat que no es pot descartar que amb dues dosis no en tinguem prou. «Possiblement serà necessària una tercera dosi de la vacuna al 2022», ha explicat Illa, que ha afegit que «no seran obligatòries i es distribuiran amb cita prèvia». «El repartiment serà equitatiu i les anirem proporcionant segons les decisions dels experts», ha afegit.
Al voltant de les suspicàcies que pugui generar el fet que la vacuna s'ha aconseguit en un temps molt més curt del que és habitual al sector farmacèutic, Illa ha recordat que dilluns vinent l'Agència Europea del Medicament emetrà el prospecte amb les indicacions sobre el remei, i ha subratllat que l'entitat sanitària europea és «la més garantista del món». El ministre ha reiterat que no se subministrarà cap vacuna que no sigui «segura i eficaç».
Finalment, després d'admetre que el 2021 «no serà un any fàcil des del punt de vista econòmic», Illa ha afirmat que el 2020 acaba «amb un punt d'esperança». L'acte ha comptat amb la participació del vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, que no hi ha assistit físicament, però s'ha adreçat als presents a la gala en un vídeo enregistrat prèviament.
Pere Aragonès titlla el 2020 com «el pitjor any de les nostres vides»
Aragonès no ha amagat que el 2020 ha estat «el pitjor any de les nostres vides» però ha volgut transmetre un missatge de confiança tot afirmat que «aquest país demostra la capacitat de resiliència per sortir-se'n sempre».
També ha afegit que ara com ara hi ha «tots els ingredients perquè el 2021 sigui l'any de la recuperació», i en aquest sentit ha asseverat que el fons europeu anticovid és «el pla Marshall de la nostra generació». En aquest escenari, les pimes «també han de ser protagonistes per accedir a tots els recursos», ha indicat el vicepresident, per reblar que és «una de les obligacions del Govern fer de la major inversió pública dels darrers 80 anys una oportunitat per a les pime».
Els premis Pimec 2020, 33 anys reconeixent les millors iniciatives empresarials
Els premis, que aquest any arriben a la 33a edició, reconeixen en quatre categories les millors iniciatives empresarials de Catalunya en diferents àmbits. Segons Pimec, aquest any s'ha volgut fer un «aliança» entre les necessitats en el terreny de la salut pública, i els projectes empresarials; a més de reivindicar que la salut i l'economia «van, més que mai, de la mà en un necessari equilibri».
En la categoria de Reconeixement empresarial a la llengua com a cohesió social i laboral, Pimec ha distingit el digital 'Via Empresa', de qui destaca un model periodístic «directe, clar i funcional basat en el rigor i la pedagogia». A més, subratlla a seva «identitat periodística i empresarial i l'ús i promoció del català en l'àmbit empresarial i econòmic» i el respecte del dialecte dels periodistes que escriuen des de diferents punts dels Països Catalans.
Pel que fa al reconeixement Endesa a l'aportació empresarial a la Sostenibilitat, el guardó ha estat per al Grup Fibosa, de Riudellots de la Selva, que proposa solucions integrals per a les necessitats de la indústria agroalimentària. L'empresa està especialitzada en diversos tipus d'envasats per a productes alimentaris i empaquetatge en sistemes de palets i compta amb una línia de maquinària de túnels de rentatges i d'equips d'higiene per a les safates plàstiques, entre d'altres. Durant la pandèmia es va adaptar per seguir oferint els seus productes i va aportar els seus equips de desinfecció de mans a institucions públiques i privades.
En tercer lloc, el Reconeixement Banc Sabadell a l'aplicació d'eines per mantenir l'activitat empresarial ha estat per a Manufacturas Arpe d'Arenys de Munt, que es dedica a la fabricació i estampat de productes promocionals. La patronal destaca que es va saber readaptar per a la fabricació de mascaretes. Primer, es va centrar en les mascaretes sanitàries i després en les reutilitzables i fetes amb fil reciclat. A banda, l'empresa és el primer proveïdor europeu de tovalloles de microfibres 'eco-friendly' per a esports, piscines, gimnasos, viatges i activitats d'oci.
Finalment, el reconeixement-homenatge Caixabank a les segones oportunitats ha estat per a la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FECAC); per a l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES); per a la Unió Catalana d'Hospitals (La Unió) i per al Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC).