2023 ha començat amb una pujada generalitzada de les prestacions i les ajudes per combatre la crisi i la inflació. A més a més, el Govern està ultimant l'augment del salari mínim interprofessional. En aquest context, hi ha una altra categoria de treballadors que veuran millorats els seus salaris.
Es tracta dels funcionaris, els quals veuran millorar les seves condicions laborals en dos sentits. D'una banda, els salaris pujaran un 2,5% i podrien arribar al 3,5% en funció de l'alça dels preus i de la situació econòmica. I en segon lloc, la jornada laboral es reduirà de 37,5 a 35 hores a la setmana.
Això significa un doble augment salarial, efectiu i proporcional (per hores treballades). En global, el sou dels treballadors públics experimentarà una pujada del 10,2% per hora treballada. Són els càlculs del 'BBVA Research' sobre la situació dels salaris aquest any de crisi.
Puja el sou, es redueix la jornada
Al sector privat, les empreses que més pujarà els salaris aquest 2023 són Telefónica (7,8%) i Mercadona (5,7%). Una pujada força allunyada del 10,2% de l'increment dels sous a la funció pública. Alhora, el sector de la construcció ha experimentat un augment semblant, però en tres anys.
La reducció de l'horari laboral és el resultat de molts anys de demandes per part dels funcionaris. Concretament, l'ajust es correspon amb els estàndards europeus i s'anirà aplicant durant aquest any als diferents àmbits de l'administració. Per la seva banda, l'augment salarial és precedit per una altra pujada.
Al començament del 2022, el sou dels funcionaris va pujar un 2%, i a l'octubre el Govern va afegir un 1,5% més per l'increment dels preus. A aquest 3,5% suma ara un 2,5% més, que podria sumar un punt percentual en funció de l'IPC. En total, una pujada del 7% en un any.
Avaluació anual obligatòria
La reducció de jornada laboral fa que la millora salarial sigui proporcionalment més gran. De fet, l'estudi del BBVA recorda que les reduccions de jornada han d'anar acompanyades d'ajustos salarials. L'informe denúncia que aquests canvis al sector públic no han estat avaluats.
Una de les novetats per als funcionaris és l'examen que han de passar una vegada a l'any de manera obligatòria. Aquesta avaluació pot suposar la degradació d'un funcionari si es demostra que no està capacitat per al seu rang. Així mateix, la pèrdua del rang suposa també una rebaixa salarial.
Els sindicats s'han oposat a aquesta mesura i demanen que les avaluacions no comportin la degradació del lloc. Segons afirmen, el funcionariat ja disposa de mecanismes interns per sancionar i castigar les males pràctiques. A més, demanen que les proves siguin «objectives i transparents».
Polèmica Llei de Funció Pública
La nova Llei de Funció Pública ha generat molta polèmica per punts com el de la promoció interna. Els sindicats donen suport a la mesura, però aquesta troba resistència entre els Inspectors d'Hisenda. Segons afirmen, el Govern facilita l'accés als llocs més alts per col·locar gent propera.
Aquesta setmana, el Govern ha encarat la recta final de la negociació per la pujada del salari mínim. La intenció és aprovar l'increment a l'últim Consell de Ministres de l'any (dimarts, 31 de gener), i fer-ho de manera retroactiva per aplicar la pujada amb efectes a l'1 de gener del 2023.
La mesura beneficiarà més de dos milions de treballadors que cobraran el salari mínim a Espanya. La gran incògnita, però, és saber quant ascendirà la pujada, i es parla d'uns 70-80 euros. El Salari Mínim Interprofessional (SMI) és actualment de 14.000 euros en 14 pagues (1.000 euros al mes).
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp