Omplir el dipòsit s'ha convertit en un dels principals maldecaps per als catalans en aquesta pujada de gener. El preu de la benzina i el dièsel no ha deixat de pujar des que el Govern va suprimir l'ajuda de vint cèntims per litre. La situació, lluny de millorar, podria empitjorar al febrer.
Companyies petrolieres com Repsol, Cepsa, BP, Shell o Galp estan aplicant descomptes a les seves estacions de servei. Però recentment el president del Govern ha advertit de l'increment dels preus. El motiu, l'entrada en vigor el pròxim cinc de febrer de la prohibició d'importar gas rus.
Davant d'aquesta situació, els consumidors ja es preparen per a un eventual i sobtat augment del preu dels carburants. Els conductors fan càlculs per omplir el dipòsit, i es pregunten quin és el dia més barat per posar gasolina. Continua sent dilluns el dia més barat per omplir el dipòsit?
Dilluns i dimarts, els dies més barats
Durant molts anys dilluns va ser el dia més barat per omplir el dipòsit a les benzineres del territori. Tot i això, segons dades recents del Ministeri per a la Transició Ecològica, això ha canviat. Les dades del desembre demostren que no hi ha un patró que es repeteix sinó pics de preus.
Els últims mesos del 2022 els preus van oscil·lar a l'alça i a la baixa sense que hi hagués un dia de la setmana amb els preus més assequibles. Els mesos d'octubre, novembre i desembre els preus no van ser uniformes. Però es pot fer una mitjana per saber quins dies van ser els més barats.
Pel que fa a la gasolina, dilluns va ser el dia més barat en 5 setmanes, diumenge en 3 i dimarts en 2. La gasolina va estar més barata dijous de la setmana del pont de la Constitució (8 de desembre). Si parlem del dièsel, dimarts va ser el dia més barat en 4 setmanes, seguits de dilluns i diumenge, en 3 setmanes.
Fi de l'efecte dilluns?
Durant molts anys, dilluns va ser el dia més barat per omplir el dipòsit i molts consumidors esperaven aquell dia per fer-ho. La Comissió Nacional de l'Energia va reconèixer el 2012 aquest fenomen com a «efecte dilluns». Els preus baixaven dilluns, per pujar els dies següents.
Les comercialitzadores justificaven «l'efecte dilluns» per l'evolució de les cotitzacions internacionals. Però una investigació de la comissió energètica va assenyalar que no era un comportament normal. L'autoritat va obrir un expedient informatiu que va concloure amb una sanció històrica.
La comissió va sancionar Repsol amb 20 milions d'euros, Cepsa amb 10 milions, Shell amb 1,3 milions, Galp amb 800.000 euros, i Meroil amb 300.000. En total, 32 milions d'euros a les cinc grans petrolieres per especular amb els preus. Actualment, l'efecte dilluns ha desaparegut.
Lleugera pujada els darrers dies
La setmana passada el preu dels carburants va experimentar una lleugera pujada. El litre de gasolina se situava a 1,619 euros, i el preu del dièsel estava a 1,679 euros el litre. Això suposa un encariment del 0,18% de la gasolina respecte a la setmana anterior, i el dièsel baixa un 0,11%.
Tot i el lleuger encariment de la gasolina, els preus tant de la gasolina com del dièsel es mantenen lluny del pic màxim del juny passat. A l'estiu, la gasolina va arribar a estar a 2,141 euros el litre, i el gasoil a 2,1 euros. Els catalans intenten aprofitar ara els descomptes i els establiments low cost.
Benzineres com Repsol, Cepsa i BP apliquen descomptes d'entre 10 i 12 cèntims per litre de benzina i dièsel. Les estacions de servei d'alguns centres comercials, com Alcampo i Carrefour, també ofereixen descomptes similars. És una manera d'estalviar ara que arriba la pujada del febrer.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp