Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Logos de CaixaBank i BBVA amb una mà sostenint una casa en miniatura.

BBVA i CaixaBank tornen a obrir l'aixeta de les hipoteques: els seus clients ho agraeixen

Aquestes dues entitats, juntament amb el Sabadell, han experimentat un repunt important en la concessió d'hipoteques

Durant el segon trimestre del 2024, el mercat hipotecari a Espanya ha experimentat un creixement notable, amb BBVA, CaixaBank i Sabadell al capdavant. Aquests bancs han reprès amb força la concessió de préstecs hipotecaris després d'un parell d'anys complicats per al sector financer. Mentrestant, el Banco Santander s'ha quedat endarrerit en aquesta nova “guerra hipotecària”, mostrant un creixement molt més modest.

El 2022 i el 2023, les pujades dels tipus d'interès, de l'euríbor i del preu de les hipoteques van portar els bancs a tancar l'aixeta del crèdit hipotecari. Amb la incertesa econòmica en augment i el cost del deute elevat, tant les famílies com les entitats financeres van mostrar cautela. Moltes famílies van preferir evitar endeutar-se a taxes tan altes, mentre que els bancs van adoptar una posició conservadora.

Home sorprès assenyalant els logotips de CaixaBank i BBVA.
CaixaBank i BBVA tenen molt a dir al mercat hipotecari | Canva: vkstudio, CaixaBank, BBVA

No obstant això, el 2024 ha comportat un canvi de rumb en el panorama hipotecari. A principis d'any, s'esperava que el Banc Central Europeu reduís els tipus d'interès fins a tres vegades durant l'any. Tot i que finalment només se'n va produir una al juliol, els bancs ja havien començat a anticipar-se.

Això va fer que les ofertes més competitives en préstecs hipotecaris es concentressin en els mesos previs a aquest ajustament.

Sabadell, BBVA i CaixaBank lideren la recuperació

El Sabadell ha estat un dels grans protagonistes en aquest repunt de les hipoteques. Entre l'abril i el juny, l'entitat catalana va incrementar en un 65% la concessió de préstecs hipotecaris en comparació del trimestre anterior.

El banc va atorgar hipoteques per un valor total de 1.500 milions d'euros durant aquest període, davant els 908 milions del primer trimestre. L'entitat espera que aquesta tendència alcista continuï el segon semestre de l'any.

Per la seva banda, BBVA també ha mostrat un important creixement en la seva nova producció hipotecària, recull El Nacional. Tot i que no ha detallat xifres exactes per a Espanya, el banc va informar d'un augment del 25% en la producció anual i d'un impressionant 45% només el segon trimestre.

En el cas de CaixaBank ha concedit hipoteques per valor de 6.648 milions d'euros la primera meitat de l'any. Durant el segon trimestre, el banc va vendre 3.858 milions en préstecs hipotecaris, cosa que representa un creixement del 40% en comparació dels tres primers mesos de l'any.

Aquest augment és degut, en part, a la introducció de nous productes especialitzats. És el cas de la Hipoteca Eficient i la Hipoteca Evolució, i a l'adopció de canals digitals més àgils.

Un home amb una samarreta groga i una expressió de confusió davant d'una sucursal del banc Santander.
El creixement del Banco Santander pel que fa a hipoteques ha estat més lleu | Viktor Gladkov, Google Maps

El Banco Santander, en situació compromesa

A diferència dels seus competidors, el Banco Santander no ha aconseguit capitalitzar la recuperació del mercat hipotecari amb la mateixa intensitat. Tot i que el banc va reconèixer que la demanda de crèdits hipotecaris va créixer lleugerament durant el segon trimestre, l'augment va ser marginal.

No s'han compartit cap xifra exacta. Però la percepció és que el Santander no ha aconseguit mantenir-se a l'alçada dels moviments agressius de BBVA, Sabadell i CaixaBank.

Això és el que espera a les hipoteques fins a final d'any

El dinamisme del mercat hipotecari a Espanya sembla estar consolidant-se. Entitats com Sabadell, BBVA i CaixaBank han mostrat una notable capacitat per captar clients i augmentar la concessió d'hipoteques.

Per la seva banda, el Santander afronta un repte important per no quedar enrere en aquest escenari altament competitiu. Amb les taxes d'interès encara subjectes a possibles ajustaments, els bancs es preparen per continuar aquesta carrera a la segona meitat del 2024.