BBVA ha llançat recentment una advertència important als seus clients. Si has rebut un missatge de text que t'adverteix sobre la necessitat d'actualitzar la teva targeta i conté un enllaç, compte. És el moment de posar-te en alerta màxima.
Des de fa uns dies molts usuaris han rebut un missatge alarmant. En aquest, es deia que podries perdre l'accés a la targeta si no actualitzaves el nou sistema de seguretat web.
Tot i això, aquest avís no prové realment de BBVA. És un altre nou intent de smishing, una tècnica que fan servir els ciberdelinqüents per robar la teva informació personal.
BBVA adverteix: no facis clic a cap enllaç
El smishing és una variant del phishing que es fa a través de missatges de text. En aquest cas, els estafadors suplanten la identitat d'entitats bancàries, com ara BBVA, per enganyar els usuaris.
El missatge que suposadament envia BBVA convida els clients a fer clic a un enllaç, el qual redirigeix a una pàgina web fraudulenta. Una adreça que és completament diferent de l'oficial de BBVA.
Un cop en aquesta pàgina falsa, se't demanaran dades sensibles com el teu DNI i la teva clau d'accés a la banca online. Si introdueixes aquesta informació, estaràs facilitant les teves dades als estafadors, posant en risc els teus estalvis i els teus diners.
Des del BBVA han emès una clara advertència: els missatges que envien mai no inclouen enllaços. Si reps un missatge en què se't demana fer clic en un link, encara que el remitent sembli ser BBVA, és un frau.
Aquesta mena d'estafa, però, no és nova; s'ha repetit diverses vegades. Per aquesta raó, el banc treballa per informar els seus clients sobre com identificar aquestes amenaces.
Com protegir-te d'estafes com aquesta
Protegir el teu compte i les teves dades personals és crucial. Per això, BBVA ha deixat unes quantes recomanacions per als seus clients. Primer de tot, no facis clic a enllaços sospitosos.
Si reps un SMS de BBVA que inclou un enllaç, suprimeix-lo immediatament. És millor accedir a la teva banca en línia directament des de la pàgina oficial o l'aplicació.
Si tens dubtes sobre un missatge rebut, no dubtis a contactar amb el servei d'atenció al client de BBVA per confirmar si és legítim. A més, hi ha aplicacions que et poden ajudar a detectar possibles fraus i protegir la teva informació personal.
Què fer si has caigut al parany?
Si per alguna raó has proporcionat les teves dades a una pàgina sospitosa, és fonamental actuar ràpidament. Canvia la teva contrasenya d'accés a la banca en línia immediatament i notifica al banc perquè prenguin les mesures necessàries. A més, és recomanable fer un seguiment dels teus comptes i transaccions per detectar qualsevol activitat inusual.