Les seqüeles del coronavirus a llarg termini encara són una incògnita que s'està començant a descobrir ara. No tenim precedents i per tant alguns dels primers pacients recuperats després de passar la Covid-19 són actualment els primers a patir les seqüeles que tant es temien i que ara es poden confirmar, almenys, en un 10% dels malalts de coronavirus.
Molts mesos després d'haver estat contagiats, aquests pacients segueixen patint el que s'ha anomenat el símptoma de la Covid-19 persistent, i que inclou fatiga i dispnea com principals símptomes que persisteixen després de superar la malaltia. Però no es limiten a aquests símptomes, i és que també s'ha de sumar el dolor articular, el dolor toràcic, cansament, febrícula, cefalea, parestèsies, manca de concentració i memòria, anòsmia, tos seca, mal de gola, taquicàrdia o palpitacions, disfàgia, diarrea, nàusees i un llarg etcètera.
Les dones de 40 anys, les principals víctimes
A Espanya hi ha més de 50.000 persones que pateixen seqüeles, especialment dones (representen un 75%) amb una mitjana d'edat de 44 anys, que es podrien anomenar com malalts crònics de coronavirus. És el cas de la Beatriz, una dona de 40 anys que va contraure coronavirus al març. Avui dia, i 7 mesos després, segueix patint molts dels símptomes associats a la malaltia.
Assegura que al juny, mesos després d'haver superat la Covid-19, va començar a patir migranyes i després va venir el formigueig a les mans i els peus: «I això m'ha derivat a tenir rampes i dolor a les extremitats. De vegades sento punxades com si m'estiguessin fent vudú», relata al diari digital Nius.
La investigadora i metgessa Pilar Rodríguez Leo s'ha convertit en una de les principals referents a l'hora d'investigar els símptomes de la Covid-19 persistent. La professional sanitària assegura que part de la resposta que estan tenint ara alguns pacients és perquè es van contagiar molt al principi de la pandèmia i no van rebre el tractament adequat. Per Rodríguez Ledo, hi ha diverses teories que expliquen els símptomes, la més consolidada és la que diu que el virus ha pogut crear una cascada inflamatòria que s'ha cronificat i que està provocant aquests símptomes en diferents òrgans i sistemes.