Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La mà d'un bebè agafant el dit d'una persona adulta

Un bebè dona positiu en coronavirus i el que portava dins deixa tothom de pedra

La càrrega viral del nadó era 51.000 vegades més alta que els casos normals

La mà d'un bebè agafant el dit d'una persona adulta
El cas manté en suspens els científics  | Pixabay

Passen els mesos i la Covid-19 no deixa de sorprendre'ns. L'última, el cas d'un nadó amb una càrrega viral 51.000 vegades més alta del que es detecta en els nens. Després d'això, els mateixos científics es mostren sorpresos pel cas, encara que insisteixen en el fet que no hi ha una relació directa entre la mutació i aquesta càrrega viral tant alta.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

L'experta viròloga, Margarita del Val, assenyala que es tracta «d'un únic cas. Jo, a nivell de població no m'alarmaria ni el més mínim». Aquestes paraules, per molts, podrien ser concebudes com una anècdota o més com un senyal del que està passant amb el coronavirus i les diferents variacions que està patint en el transcurs de la seva evolució.

Fins ara manté en suspens als científics. L'últim cas registrat per un nadó amb Covid-19 amb una càrrega viral 51.000 vegades més alta del que és normal. I, per si no n'hi hagués poc, quan els investigadors han vist el virus en el seu organisme, han presenciat una nova variant d'aquest últim. La situació va tenir lloc el passat setembre, al Children's National Hospital de Washington. El nadó, que ja està totalment recuperat, va rebre tractament de manera instantània, encara que avui dia, la seva història manté alguns misteris.

La realitat és que un temps abans, un nadó va arribar a l'hospital molt malalt. És menys comú que el coronavirus afecti els nens, i menys encara que el virus provoqui en ells una infecció greu, com va passar en aquest temps.

La greu sorpresa va arribar quan els metges van mesurar la seva càrrega viral i van veure que era 51.418 vegades gran del que és normal. Sense passar-ho per alt, els científics van romandre molt a prop del cas, estudiant-lo, fins que recentment han seqüenciat el virus, i s'han trobat amb una variant que no havien vist mai.

Mesos d'incessables investigacions, estudis de la situació, han portat a l'evidència que hi ha una variant amb una mutació en la proteïna de l'espícula anomenada N679S i que podria estar circulant en aquella zona. En concret, aquesta és la mutació observada per primera vegada en el nadó.

No és només el primer cas, sí en nadons, però els investigadors van trobar 8 casos més seqüenciats amb aquesta variant en la mateixa zona d'Estats Units i cinc fora del país, a Austràlia, Japó i Brasil. Avui dia no existeixen explicacions clares ni tampoc informació suficient per establir causes ni efectes.

Els experts, entre l'alerta i la cautela

Arribats a aquest punt, ni científics ni professionals saben si aquesta elevada càrrega viral es deu o no a la mutació trobada en el virus del nadó. «Podria ser una completa coincidència», ha afirmat Roberta De Biasi, cap de Malalties Infeccioses de l'hospital. «Però si veus a un pacient que té molt més virus i d'una variant completament diferent, probablement tot està relacionat». 

Per últim, Jeremy Luban, viròleg de la Facultat de Medicina de la Universitat de Massachusetts, explica al 'Washington Post' que la càrrega viral al nas del nadó «en si mateixa és impactant i digna de menció». Però demana calma «es podria deure a la mutació N679S, o simplement a què és un nadó nounat, amb un sistema immunitari immadur, que fa que el virus es repliqui sense control».