Dos agents dels Mossos amb un vehicle policial al darrere durant uns aldarulls

ERC i la CUP acorden «transformar» el model d'ordre públic en l'última negociació

Els anticapitalistes indiquen que s'han pactat «accions immediates» contra la «repressió» d'Interior

ERC i la CUP s'han reunit per tercera vegada després de 14-F i han acordat «transformar» el model d'ordre públic català. En un comunicat, ERC ha apuntat que els equips negociadors s'han compromès a aprofundir en propostes concretes sobre la seguretat pública a curt termini per «imprimir un canvi» a la Generalitat i confeccionar un Govern «transformador».

En una nota, la CUP ha explicat que ha posat com a «condició prèvia» i «immediata» per negociar «aturar les hemorràgies» en l'acció política de la passada legislatura que vulneren el «dret a l'habitatge» i el «dret a la protesta». La CUP ha apuntat que s'han acordat «accions immediates» contra la «repressió» exercida per la conselleria d'Interior i l'emergència habitacional.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En el comunicat posterior a la reunió, Esquerra ha subratllat que s'han tractat quatre àmbits vinculats a la seguretat pública. En primer lloc, propostes d'ús del foam i del model policial actual, el paper de la Generalitat en les acusacions particulars en causes judicials, l'aplicació del reglament intern als Mossos davant possibles males pràctiques, la participació dels agents d'ordre públic en desnonaments i polítiques d'habitatge.

Segons ERC, els equips negociadors han abordat les temàtiques i s'han compromès a aprofundir-hi amb propostes concretes per a futures reunions i el replantejament del model a mitjà termini.

Les propostes de la CUP

D'altra banda, els anticapitalistes han exigit «posar fi a l'ús de bales de foam» per part dels Mossos d'Esquadra, que les unitats antidisturbis no intervinguin en els desnonaments i que la Generalitat cessi les acusacions particulars «contra moviments socials, activistes i el moviment popular a favor del dret a l'autodeterminació». En el comunicat posterior a la trobada, alerten que estaran «amatents» a què els compromisos assolits en aquestes línies siguin una realitat «a curt termini».

Segons la CUP, a la reunió s'ha acordat treballar per dur a terme «accions immediates» en els àmbits de la «repressió» del Departament d'Interior, continuar treballant amb mesures més estructurals per garantir un habitatge digne i una transformació del model policial. I han anunciat que es generarà «un equip jurídic amb representants dels dos grups» que es reuniran els pròxims dies.

La CUP celebra que la formació de Junqueras «s'avingui a treballar per posar fi a les hemorràgies que avui pateix el país», una condició que els anticapitalistes posaven com a «urgent, prèvia i necessària» per mantenir-se asseguts a la taula de negociacions. Les reunions d'ERC amb la CUP continuaran en els propers dies per abordar la resta de qüestions «prioritàries» en la negociació, com el rescat social i econòmic, la reconstrucció i l'avenç cap a la república. Aquesta ha estat la tercera reunió dels republicans amb els anticapitalistes després del 14-F.

Sàmper reclama que la condemna dels actes vandàlics després vinguin 'de més sectors

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, reclama que les condemnes als actes vandàlics que es produeixen després de les manifestacions siguin més àmplies i arribin des de més sectors. Aquest fet sumaria a l'hora de rebaixar el to violent de les protestes, que han acabat amb comerços malmesos i saquejats en ciutats com Barcelona o Vilanova i la Geltrú.

En un acte a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, a Mollet del Vallès, Sàmper insisteix que el Govern ha condemnat aquests fets, també les destrosses registrades a la comissaria dels Mossos a Vic o la lesió greu d'una noia, després de la reunió mantinguda aquesta setmana amb la patronal, i on se'ls va recriminar que l'executiu no hagi estat més contundent. Sàmper afegeix que les mobilitzacions amb to pacífic tenen un major i millor ressò.