Bernat Solé, conseller d'Afers Exteriors de la Generalitat

Bernat Solé, confinat a l'espera del resultat d'una prova PCR

El conseller, que n'ha informat per Twitter, garanteix continuar treballant «en la situació complexa que viu el país»

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, està confinat a l'espera de rebre el resultat d'una prova PCR. «Per responsabilitat, resto confinat a l’espera del resultat d’una prova PCR», ha informat ell mateix en un missatge al seu compte de Twitter. El titular d'Exteriors s'ha compromès a seguir treballant «en la situació complexa que viu el país» en l'inici de la segona onada de la pandèmia.

Les proves PCR i els tests ràpids, la clau

No hi ha cap mena de dubte que els tests i proves per detectar el coronavirus són ara mateix els millors aliats per detectar contagis i frenar l'expansió del virus, que viu una segona onada preocupant. En aquesta línia, aquest divendres s'ha fet públic que Brussel·les comprarà entre 15 i 22 milions de tests ràpids de Covid-19 per cobrir les «necessitats immediates» dels estats. La Comissió Europea preveu destinar uns 100 milions d'euros de l'instrument d'emergència creat per la pandèmia.

L'executiu europeu creu que aquestes proves d'antígens són «crucials» per combatre la segona onada de la pandèmia. «Hem de fer tantes proves com sigui possible», ha avisat aquest divendres la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen. En paral·lel, Von der Leyen ha avançat que també seria possible iniciar una licitació col·lectiva perquè els governs europeus puguin comprar directament aquests tests. 

S'espera que els estats comuniquin els pròxims dies a Brussel·les quants tests ràpids volen i llavors la CE decideixi el repartiment en funció de criteris pactats amb el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties.

A més, a Catalunya Creu Roja i Open Arms s'han sumat en les darreres setmanes als dispositius per fer cribratges als centres educatius. Les entitats han arribat a un acord amb el Govern, per aportar mitjans tècnics i personals i poder fer «més i millor», en paraules de la consellera de Salut, Alba Vergés. La consellera ha assegurat que això permetrà alliberar l'atenció primària, que mantindrà la coordinació d'aquests cribratges.