El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, amb una senyera darrere

El Govern es reuneix de manera extraordinària aquesta tarda per estudiar la petició de l'estat d'alarma

El nombre de contagis a Catalunya creix a mesura que passen els dies

La preocupant situació del coronavirus a Catalunya ha obligat al Govern de la Generalitat a moure fitxa i aquesta tarda, a les 18.30 hores, el Consell Executiu celebrarà una reunió per tractar el tema. Segons fonts del Palau de la Generalitat a l'ACN, en la trobada s'abordarà la convivència de demanar la declaració d'estat d'alarma, un fet que hauria de permetre aprovar el toc de queda a Catalunya.

El Govern preveu aplicar «les mesures que calguin» per frenar la segona onada de covid-19, sempre d'acord amb les recomanacions dels experts i les dades epidemiològiques. Des de Palau expliquen que pren força l'aplicació del toc de queda, una mesura que es definiria la setmana que ve. El Procicat es reuneix dimecres i, si ho aprova, el DOGC en publicaria un decret que després hauria d'avalar el TSJC.

A l'executiu en funcions hi ha incertesa, però, si n'hi hauria prou amb per aplicar el toc de queda nocturn, o si bé caldria que l'Estat decretés abans l'estat d'alarma, de nou. És per això que el Govern es reuneix avui a la tarda de manera extraordinària per valorar si fa una passa més i demana l'aplicació de l'estat d'alarma a la Moncloa. Aquesta via donaria llum verda i seguretat jurídica a la Generalitat per aplicar el toc de queda.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja havia demanat aquest matí a la Moncloa que «concretés» la seguretat jurídica amb la qual el Govern pot aplicar el toc de queda. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, havia donat abans l'autoritat a les comunitats autònomes, però sense concretar si calia aplicar l'estat d'alarma de manera prèvia.

Aquesta mateixa tarda el lehendakari, Iñigo Urkullu, ja ha demanat que es declari l'estat d'alarma a tota Espanya. El president basc també vol que la gestió de la pandèmia quedi en mans dels presidents autonòmics.

 

Tarda frenètica a Palau

Aragonès, Budó, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper; i la consellera de Salut, Alba Vergés; s'havien de reunir telemàticament aquest divendres a les 18.00 hores amb els presidents i portaveus dels grups parlamentaris per compartir l’estat de la situació de la covid-19. La reunió extraordinària del Consell Executiu (18:30) fa que aquesta trobada amb els partits s'endarrereixi, en principi, a les 19.00 hores.

Aragonès i Budó podrien oferir una roda de premsa telemàtica a partir de les 19:30 per explicar si hi ha hagut acord al Consell Executiu extraordinari per demanar a Sánchez que apliqui l'estat d'alarma, i que la gestió de la crisi sanitària recaigui a cada govern autonòmic. Segons diverses fonts, tot apunta que l'executiu en funcions ho aprovarà.