La vacuna contra el coronavirus que estan desenvolupant entre l’Institut Jenner de la Universitat d’Oxford i la companyia farmacèutica AstraZeneca ha tingut diversos contratemps durant aquests mesos. Les proves han estat aturades en múltiples ocasions i s’ha qüestionat la seva fiabilitat, però després de mesos d’estudi finalment s’ha determinat que tot està funcionant com estava previst.
Així ho ha confirmat aquest dijous a última hora el mitjà ‘ReseachSquare’, on confirmen que el prototip que es troba en fase III està donant resultats molt positius. Els científics de la Universitat de Bristol han aconseguit desenvolupar un nou mètode per a comprovar si aquest prototip de la vacuna presenta immunitat i, per ara, actua en l’organisme humà de la manera que estava prevista.
La vacuna actua de la manera prevista en l’organisme humà
L’última notícia que es va tenir d’aquesta vacuna és que un jove voluntari brasiler de 28 anys havia mort. Poc després es va confirmar que se li va injectar el placebo i no la vacuna, i va afirmar-se que havia mort contagiat mentre treballava com a metge en un hospital de Río de Janeiro. Per aquesta raó, des d’Oxford van anunciar que tot continuaria amb normalitat i la defunció no havia tingut correlació directa amb el prototip de la vacuna.
Aquesta vacuna és l’escollida per Espanya per adquirir més de 31 milions de dosi quan estigui finalitzada. Ara mateix s’estan realitzant proves amb voluntaris al Regne Unit, Brasil i Sud-àfrica, i excepte alguns contratemps sembla que tot estaria funcionant en ordre.
L’OMS es mostra optimista amb els prototips de vacuna que s’estan desenvolupant
Tot i això, la investigació encara no ha estat revisada per una comissió d’experts científics independents. Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut es mostra optimista amb els prototips de vacuna que s’estan desenvolupant arreu del món. Amb tot això, preveuen que les primeres dosis es comencin a repartir a finals d’aquest 2020.
Espanya també aposta per la vacuna desenvolupada a Oxford. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que no descarta que la vacuna «sigui un regal de Nadal», el que apostaria per l’arribada de la vacuna al desembre. Tot i això, i en el millor dels casos, preveu que la vacuna arribi al país «en uns cinc o sis mesos» i després de comprovar la seva eficàcia.