Eleccions 2020

Cues especials i horaris concrets: La proposta del Govern perquè puguin votar els malalts de covid

De cara a les eleccions també planteja recomanar el vot per correu i garantir la seguretat sanitària dels locals

El Govern planteja que les persones contagiades o en quarantena per coronavirus disposin de 30 minuts per votar a les eleccions autonòmiques del pròxim 14 de febrer, en què se'ls recomanarà exercir el seu dret a vot a la fi de el dia i esgrimint un certificat autoresponsable de desplaçament. Així ho recull l'informe elaborat pel departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, que el conseller Bernat Solé ha presentat aquest migdia davant del grup interdepartamental sobre eleccions de govern català.

Mesures concretes per als malalts de covid

Aquest document, que s'ha enviat al Procicat perquè elabori el protocol electoral, recull una sèrie de mesures per garantir el dret a vot de la ciutadania en un context de pandèmia i destaca el vot per correu com una via preferent a impulsar. En el cas de les persones contagiades per coronavirus, amb símptomes o en quarantena per ser contactes estrets de positius, es proposa que disposin de mitja hora per desplaçar-se fins al seu col·legi electoral —sempre que resideixin en la seva secció censal— i que abans de fer-ho omplin i validin un certificat autoresponsable de desplaçament.

Per evitar que infectin altres votants, la Generalitat preveu fomentar diverses franges de votació: de 9 a 11 hores per als «col·lectius de risc», d'11 a 18 hores per a la població general i de 18 a 20 hores per als contagiats, contactes estrets o sospitosos. Així mateix, es planteja que els votants esperin el seu torn fora dels centres, amb cues diferenciades per a la població general, les persones vulnerables i els contagiats, en els casos en què se'ls permeti acudir. L'informe d'Exteriors recomana que dins dels col·legis electorals es delimitin circuits per evitar aglomeracions, persones encarregades de controlar que es respecten les mesures de seguretat i personal de neteja per garantir una correcta desinfecció de les superfícies.

Mesures generals de seguretat

Els votants han de portar mascareta, fer servir el gel hidroalcohòlic que els facilitin a l'accedir al col·legi electoral —o guants si són al·lèrgics— i se'ls recomanarà que portin el vot preparat des de casa, tot i que s'han d'instal·lar cabines de vot al màxim de segures possibles per a qui vulgui agafar la papereta aquí de forma confidencial. També faran servir mascaretes els membres de les meses —l'administració en facilitarà d'FFP2— i es demanarà excloure d'aquesta tasca als majors de 65 anys.

L'informe preveu que des de l'administració s'impulsi el vot per correu amb diferents mesures. Per exemple, habilitar els carters com «custodis de vot» perquè puguin recollir els sobres a domicili; demanar a la Junta Electoral que permeti demanar el vot per correu de forma telemàtica, permetent que sigui un tercer qui ho sol·liciti i amb una ampliació del termini per votar per correu en cas que hi hagués un rebrot, entre d'altres. Els experts desestimen la possibilitat de votar en diferents jornades, tant per la dificultat de crear un marc normatiu per a això en el temps que queda com pel cost que tindria.