Canvi de rumb de Sanitat per frenar la segona onada de coronavirus

La reunió d'aquest dijous entre les comunitats obre una nova fase en la gestió de la pandèmia

Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020
Simón reconeix que l'acord entre territori sobre el nou document «és un èxit important»   | Cedida

Els darrers dies han estat d'una gran intensitat i també de molta confusió entorn de la gestió de la pandèmia a Espanya i les mesures per frenar l'augment descontrolat de contagis. El que molts han vist com un fracàs de la «cogovernança» i la «nova normalitat» pot haver fet un gir amb el pla aprovat ahir entre Sanitat i les comunitats autònomes.

El pla consensuat d'aquest dijous contempla l'establiment de quatre nivells de risc, de baix a extrem, amb criteris objectius i una sèrie de mesures associades a cada nivell. Sanitat aconsegueix així imposar la seva voluntat de restriccions dures a les comunitats més afectades al mateix temps que les comunitats conserven una certa flexibilitat per aplicar les mesures.

Així ho explicava el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, amb evident satisfacció: «Hem aconseguit un document que dona suficient flexibilitat i garanteix una qualitat molt alta de poder adaptar els indicadors i la manera d'actuar a cada territori. És un èxit important, ens ha costat molt esforç».

Per Simón, l'important del pla és que no endureix les mesures existents però tampoc les suavitza, i dona opcions per actuar en gairebé totes les situacions possibles. D'altra banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va destacar l'ampli consens que va aconseguir el document i que «obre un camp de resposta adequat al nivell de la pandèmia en aquest moment».

El pla va ser aprovat per totes les comunitats autònomes excepte l'abstenció del País Basc i Madrid, i en general el pla ha estat molt ben valorat per les regions. La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, va reivindicar el «marc comú» a partir de criteris objectius que permet «aportar certeses dins del possible».

Sanitat ja va aprovar uns criteris objectius dues setmanes abans per imposar mesures més restrictives a les comunitats més afectades, però la manca de consens va acabar esclatant en un sonat conflicte, amb jutjats pel mig, entre Sanitat i la Comunitat de Madrid.

Ara, la situació és diferent. La segona onada està fora de control en moltes parts del país i les comunitats busquen la manera de rebaixar la corba davant la por d'un altre col·lapse sanitari. Una situació que Sanitat ha aprofitat per proposar un altre document amb criteris objectius i una major flexibilitat perquè les comunitats puguin aplicar les mesures.

Cap a un nou consens

El govern espanyol pretén així oferir un nou marc de consens, una nova «cogovernança» amb una major seguretat jurídica i certesa per als ciutadans, i de pas aconseguir un major suport de les regions. De moment, queda enlaire la mesura estrella, el toc de queda, però el text inclou altres mesures equivalents com limitar fins a les 23.00 hores l'obertura d'establiments no essencials, com bars i restaurants, i recomana no sortir de casa sinó és necessari.

Segons el document, hi ha vuit indicadors objectius de risc que classifiquen a les regions en quatre nivells d'alerta. Cada comunitat pot avaluar el risc i establir un nivell d'alerta per adoptar les mesures proporcionals i adaptables al seu territori.


Comentaris

envia el comentari