El Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC ha explicat a través d'un seguit de tuits que la situació del coronavirus s'està complicant cada vegada més a la regió Metropolitana Sud.
BIOCOM-SC es dedica a analitzar les dades de l'evolució de la pandèmia i amb elles assessora els organismes de la Comissió Europea. Així doncs, segons les últimes dades, la situació a la regió metropolitana sud s'apropa amb un «creixement de 2.5 a la zona vermella». Un color que assenyala que és molt difícil la possibilitat de controlar amb seguiments de contactes la situació.
1/Anunci important: Malauradament les dades confirmades fins a 10 de Juliol indiquen que fa cinc dies la regió Metropolitana Sud va entrar en zona taronja. S'apropa amb un creixement de 2.5 a zona vermella. Diagrama de risc amb @opendatacatpic.twitter.com/wgHnN5XMCG
— BIOCOMSC (@BIOCOMSC1) July 15, 2020
De zona taronja a vermella en pocs dies
Les últimes dades disponibles són del passat 10 de juliol, és a dir, de fa cinc dies i en elles s'observava que la regió metropolitana sud, on s'inclou l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i l'Hospitalet estava en la zona taronja tot i que avançava a cap a la franja vermella a gran velocitat, ja que el canvi de zona verda a taronja el va fer en només tres dies.
Com s'ha esmentat anteriorment, la taxa de creixement és de 2,5 quan 'l'ideal' és que se situï en 1 per poder contenir l'expansió. No obstant això, el creixement de casos que s'estan produint aquests últims dies està lluny del que hi havia a l'inici del mes de març, que es trobava entre el 4 i 5.
BIOCOM-SC indica en el seu perfil de Twitter que el creixement a la resta de Catalunya se situa en la zona de color verd tot i que cal destacar el cas de Lleida que continua en la zona vermella, el Pirineu millora, i la ciutat de Barcelona que expliquen que es trobaria en zona groga però que «no tenim clara la situació de la ciutat, ja que no estem segurs si és més cap al verd o cap al taronja» conclouen.