El cap de servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar de Barcelona i president de la Fundació BRN (Barcelona Respiratory Network), Joaquim Gea, ha advertit que l'augment de positius a Espanya -durant el dia d'avui Sanitat ha registrat 390 nous positius, la majoria a Catalunya i Aragó- podria suposar una segona onada de coronavirus, tot i que ha precisat que seria en un escenari molt diferent al del mes de març.
Després de recordar que els hospitals han preparat plans de contingència per «encaixar millor el cop d'un previsible segon brot de la malaltia», Gea ha assegurat en un comunicat de la fundació BRN que l'arribada de casos importats «sembla haver comportat un subtipus una mica diferent de coronavirus».
El doctor s'ha referit a l'augment generalitzat de contagis i als rebrots de Segrià i de l'Hospitalet de Llobregat per advertir de la possibilitat d'aquest «segon brot significatiu d'infecció per coronavirus».
Un escenari molt diferent del primer
«Ens enfrontem a un escenari molt diferent respecte el primer brot significatiu de coronavirus del mes de març. El canvi positiu d'escenari és molt clar tant a nivell clínic, epidemiològic, com des del punt de vista de l'organització del sistema de salut o el coneixement sobre els tractaments», ha precisat el pneumòleg.
Segons Gea, el repunt de casos de coronavirus a Espanya es deu a un subtipus de SARS-CoV-2 semblant a què ja va provocar la tragèdia al mes de març a què s'ha unit un nou llinatge o soca de coronavirus importat, probablement de Llatinoamèrica. Tot i això, reconeix que fins al moment no hi ha evidència científica que es tracti d'una versió més agressiva de virus o amb un major poder de contagi.
171 brots a Espanya
En aquest moment hi ha 171 brots a tot el territori espanyol, dels quals 120 estan actius. Malgrat que el viròleg Fernando Simón ha manifestat que els brots que «preocupen» són molt més reduïts -és el cas del brot registrat a la comarca de Segrià (Lleida)-, la preocupació entre la població per una segona onada no para de créixer .
Pel que fa a Catalunya, sorprenen les discrepàncies entre les dades ofertes pel Ministeri de Sanitat (91 nous casos) amb els més de 900 que informa la Generalitat. Això es podria deure al fet que les autoritats catalanes comptabilitzen els casos no classificables de persones que es mantenen en els seus domicilis, però que no han donat positiu en una prova PCR.
La segona comunitat autònoma especialment afectada per aquests nous brots és Aragó, amb més de 100 nous casos registrats durant el dia d'ahir i recollits en l'informe del Ministeri de Sanitat d'avui. En aquest sentit, diverses zones aragoneses han passat a una fase 2 «flexibilitzada», com és el cas de Saragossa ciutat, el municipi d'Osca i les comarques de Cinca Mitjà, Baix Cinca, la Llitera, Baix Aragó-Casp.
El virus ha estat mutant
«El virus ha estat mutant des de la seva aparició i té diferents llinatges», ha afegit el president de la Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP), Enric Barbeta. «El que sabem fins al moment és que el virus importat de Llatinoamèrica manifesta diferències genètiques respecte a virus del brot de març, però no podem aventurar-nos a dir que clínicament sigui diferent.
En part, no podem avaluar la seva agressivitat, ja que els sistemes sanitaris dels països que s'han enfrontat a ell són molt diferents del nostre», segons Barbeta. Els dos pneumòlegs han recordat que molts hospitals, especialment els més grans, han preparat plans de contingència per a una previsible segona allau de pacients.
Molt més preparats per a una segona onada
«La preparació dels professionals és molt millor respecte de la crisi sanitària del mes de març. L'experiència respecte a alguna cosa que t'ha passat sempre comporta un aprenentatge. La formació sobre aquest tipus de coronavirus ha estat molt intensa durant els últims mesos. Ara estem més i millor preparats del que estàvem llavors i podrem fer un millor maneig de la malaltia», segons Gea.
El pneumòleg ha explicat que «els tractaments disponibles actualment per tractar la COVID-19 són molt similars als del mes de març; hi ha un fàrmac ja aprovat per a aquesta indicació concreta, encara que el seu ús ja estava permès en l'anterior brot per a casos molt específics».