Amb la crisi sanitària que ha provocat la pandèmia de la Covid-19 són molts els que es pregunten si hi haurà una altra i quan. Ara, el biòleg Anirban Mahapatra ha donat resposta a aquestes incògnites tan populars.
Anirban Mahapatra té clara quina serà la propera pandèmia. Tot apunta que res tindrà a veure amb un virus com ha passat en aquesta ocasió. De fet, són molts els factors que poden influir i s'han de tenir en compte.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Perill per brots generalitzats
Les malalties mortals com l'àntrax, el tètanus i la verola es conserven en les capes del gel de l'Àrtic durant milers i milions d'anys, segons aquest microbiòleg. A mesura que les capes gelades es van desfent i les glaceres retrocedeixen cada vegada més ràpidament, les malalties que contenen poden deriven en grans brots generalitzats.
«Hi ha virus que poden sobreviure durant desenes, centenars, milers i, en teoria, fins i tot milions d'anys en el gel», explica Anirban Mahapatra al diari 'Daily Star'.
«El que està succeint és que estem trobant molts animals molt ben conservats, com mamuts, descoberts pel desglaç», afegeix.
«Si aquests animals es van infectar amb virus i bacteris, llavors poden contagiar a altres animals i persones», explica aquest microbiòleg, advertint així a la societat mundial.
El canvi climàtic en el punt de mira
L'augment considerable de les temperatures de l'Àrtic, que s'han incrementat dues vegades més ràpid que a la resta del planeta, està posant en escac als investigadors. Aquest procés, conegut com a amplificació polar, té a la comunitat científica alarmada.
El permagel tòxic també podria arribar a transmetre plagues. La majoria de la població mundial no ha estat exposada a elles durant anys. Per això, la seva immunitat seria molt menor davant un escenari així.
Per exemplificar la situació, Mahapatra parla sobre la verola. Aquesta malaltia probablement pot estar en poblacions de cadàvers en totes les glaceres del món.
«Si el que hi ha en el gel és una infecció respiratòria, com la Covid-19, llavors sí que pot causar un brot important», assenyala Anirban Mahapatra
«A causa de la naturalesa dels viatges globals, fins i tot durant la pandèmia, les aldees remotes poden generar pandèmies genuïnament globals», afegeix.
Per a ell, el gran problema és el canvi climàtic. Aquest efecte tan perjudicial per al planeta no desapareixerà, encara que pot frenar-se relativament. Posant cadascun una mica de la nostra part es pot aconseguir.
«Hem de salvar el gel àrtic i el permagel. Encara tenim una possibilitat per fer-ho», adverteix Mahapatra. I és que de no ser així, la població mundial podria patir una altra pandèmia que tornaria a trastocar la vida de milions de persones.
La vida ha canviat molt en els últims dos anys
Des que va arribar la Covid-19 a la fi de 2019, res ha tornat a ser igual. Les rutines diàries han canviat i la nova normalitat no s'assembla massa a l'antiga. La població troba a faltar la seva vida anterior, però per poder tornar-hi cal pagar un preu.
Coses tan habituals com anar a un esdeveniment familiar o simplement reunir-se amb els amics han d'atendre ara a unes restriccions derivades de l'actual crisi sanitària. Respectar aquestes normes ajudarà a tornar més aviat que tard a la tan anhelada normalitat a la qual estàvem acostumats.
Tot i que amb la campanya de vacunació s'està aconseguint que el nombre de contagis sigui menor, el virus encara segueix entre nosaltres.
Cal no oblidar que la vida segueix, però sempre tractant de complir les regles establertes. L'objectiu és poder posar-li punt final a aquesta situació que tantes vides s'ha cobrat al voltant de tot el món com més aviat millor.