Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una dona pensant i un calendari amb diverses fulles darrere

El BOE deixa clar si caldrà canviar l'hora aquest mes d'octubre a Espanya

Descobreix si el canvi d'hora té data de fi, tal com demana molta gent

El canvi d'hora és una de les coses que agraden menys quan s'acosten tant l'hivern com l'estiu. Des de 1981, a Europa es produeix aquest canvi que fan tots els estats membres, inclòs Espanya, durant els mesos de març i octubre.

Per aquest motiu, tant Espanya com els altres països ajusten els rellotges dues vegades a l'any. L'objectiu és aprofitar les hores de llum al màxim per estalviar energia. Tot i això, no tots estan d'acord amb el canvi i són moltes les persones que preferirien tenir sempre el mateix.

El canvi d'hora, sempre a debat

Les raons anteriors fan que el debat estigui sempre obert. El canvi d'hora sempre és al punt de mira, sobretot, des de fa uns quants anys. Són molts els que creuen que l'estalvi d'energia és mínim i que són molts més els problemes que comporta. Per exemple, es pensa que té repercussions negatives tant per a la salut com per al benestar de la majoria, per la qual cosa cada cop és menys popular.

Muntatge d'una noia estirada al llit amb molta calor bevent aigua, amb un ventall i la imatge d'un despertador
El canvi d'hora es fa per estalviar energia, encara que molts creuen que pot ser perjudicial. | Getty Images, Chonesstock

A causa d'aquesta controvèrsia, es va demanar l'abolició de la Directiva 2000/84/CE del Parlament Europeu i del Consell. Com a resposta, Jean-Claude Juncker, el president de la CE el 2018, va prendre la decisió de fer que el canvi d'hora finalitzés.

Què passarà aquest mes d'octubre?

Amb tots aquests pensaments al cap, són molts els que es pregunten què passarà, al final, amb el canvi d'hora. Malgrat el debat que s'ha produït per experts i ciutadans, la veritat és que tot es mantindrà igual. D'aquesta manera, el 2023, Espanya continuarà canviant l'hora com ja ha passat els anys anteriors.

No obstant això, en una publicació de l'11 de març de 2022, el BOE va indicar que aquests canvis tindran efectes fins a l'any 2026. De moment encara no es coneix si s'ampliarà o no. Aquesta anticipació és causada per l'article 5 del Reial decret 236/2002, que necessita la publicació d'un calendari específic cada cinc anys.

De 2022 fins a 2026, així seran l'inici i la fi de l'horari d'estiu

Des de l'any 2022 fins a 2026, de moment, el començament de l'horari d'estiu és el següent:

  • 2023: Diumenge, 26 de març.
  • 2024: Diumenge, 31 de març.
  • 2025: Diumenge, 30 de març.
  • 2026: Diumenge, 29 de març.

Per la seva banda, en el cas del final de l'horari d'estiu és el següent:

  • 2023: Diumenge, 29 doctubre.
  • 2024: Diumenge, 27 doctubre.
  • 2025: Diumenge, 26 doctubre.
  • 2026: Diumenge, 25 doctubre.

Segons l'article 2 del Reial decret 236/2022, el començament de l'horari d'estiu es durà a terme a les 2 h de la matinada (a la 1 h a les Canàries). En aquest moment, s'avançarà una hora, de manera que el dia dura de forma oficial 23 hores.

Muntatge calendari marcat
De moment, el pròxim 28 d'octubre caldrà canviar l'hora un cop més. | España Diario TIPS, Rattanakun, Getty Images Signature

El que podria passar a partir de 2026

Per la seva banda, cal posar èmfasi que la data de 2026 tan sols és una ampliació de l'ajustament de l'horari. És a dir, no es manifesta que aquest sigui l'any en què s'acabarà el canvi d'hora.

Si ho fos, mantindríem sempre l'horari d'hivern, encara que això tampoc no té el suport de tothom. Així mateix, si el canvi d'hora s'acaba el 2026, des del BOE publicaran un comunicat amb l'objectiu d'informar tots els ciutadans. D'aquesta manera, estarem informats de la necessitat de no tornar a canviar el rellotge per ajustar-lo com passa així quan arriben els mesos de març i octubre cada any.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!