ENQUESTA

📊 Creus que haurien de concedir als presos catalans el règim de semillibertat?

Els Bombers han apagat 1.305 incendis en només un mes

Les condicions climàtiques provoquen que les campanyes forestals siguin cada vegada més llargues i intenses
Els Bombers han apagat 1.305 incendis des del 15 de juny fins al 15 de juliol | Agències

 

L'Incendi de la Ribera d'Ebre va cremar durant tres dies fins que els Bombers van estabilitzar-lo, però no es va extingir fins dotze dies més tard. Aquest foc va alertar del risc d'incendi forestal d'enguany: un hivern i una primavera secs són el preludi d'un estiu amb un alt perill forestal

 

Aquest mes de juny ha estat el més calorós mai registrat 

Des del 15 de juny fins al 15 de juliol, els Bombers han treballat en 1.305 incendis arreu de Catalunya, una xifra notablement superior a la de l'any passat. Els incendis extingits en un mes representen el 75% dels focs que es van apagar el 2018 en tot el període estival, que va del 15 de juny al 15 de setembre.

 

Imatge de l'incendi de la Ribera d'Ebre, que va cremar fins a 5.000 hectàrees | Twitter - @PNMontserrat

 

I és que les condicions climàtiques d'enguany són molt desfavorables pel que fa al risc d'incendi forestal. El passat mes de juny, segons el servei Copernicus, ha estat el més calorós mai registrat en tot el planeta i, encara que les pluges d'aquesta setmana ens alleugin, el risc d'incendi es manté a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre.

 

Cal tenir en compte, també, els incendis que han tingut lloc a l'hivern, com el de la Vall d'Aran al gener que va cremar 240 hectàrees o al febrer a Sort, que en va cremar 12. A principis de juny, hi va haver el del Perelló, que va cremar-ne 233 abans, fins i tot, que comencés l'estiu. Això implica que el risc forestal no es limita només a l'estiu, sinó que ja abasta altres estacions i provoca un allargament de les campanyes forestals.

 

Els Bombers han adoptat una estratègia d'atac contundent

El cos de Bombers funciona amb un sistema de xarxa, que permet mobilitzar recursos de tot el territori si es dóna una situació d'emergència. A més, apliquen l'estratègia d'atac contundent fins i tot en els incendis petits, de manera que hi destinen bastants recursos per tenir-lo controlat i evitar haver de treballar en dos focus de forma simultània.

 

Hi ha més de 5.000 persones a Catalunya treballant en el cos de Bombers | Bombers de la Generalitat

 

Els comandaments del Cos de Bombers estudien els factors de risc, planifiquen rutes aèries de vigilància i reunions operatives per lluitar contra possibles focs. Actualment, hi ha més de 5.000 persones treballant contra els incendis entre la dotació ordinària i el reforç de personal. No obstant això, el canvi climàtic i l'abandonament de les terres conreades dificulten la feina al cos de Bombers i no donen treva al risc d'incendi forestal.

 

També et pot interessar...