Una de les colades de lava del volcà de La Palma

Els bombers intenten desviar la lava a La Palma: Les opcions de poder fer-ho

El seu objectiu és que el nombre d'habitatges afectats sigui el menor possible

Les diferents colades de lava que ha generat el volcà de La Palma segueixen amb el seu camí gairebé imparable, vessant cap avall i en direcció a la mar. En les últimes hores ja han entrat de ple en l'últim nucli urbà que va ser desallotjat per complet, Todoque. Tot malgrat que en les últimes hores l'avanç de la lava s'ha seguit alentint, ja és de poc més de 100 metres a l'hora.

I veient aquesta lentitud, hi ha qui es preguntava si es podrien intentar desviar les restes de magma. Sobretot veient que comencen a sorgir dubtes sobre si realment arribarà a la costa. En això, van centrar bona part dels seus esforços el cos de Bombers del Consorci de Gran Canària.

El seu objectiu no és un altre d'intentar minimitzar la destrucció que està provocant la lava. Cal recordar que ja hi ha més de 300 habitatges afectats, a més de desenes d'explotacions agrícoles. Es calcula que la lava ja ocupa una extensió d'unes 150 hectàrees.

«Que no sigui per no intentar-ho», comentaven en el seu compte de Twitter. I és que la passada tarda i nit van estar treballant amb maquinària pesant a la zona de Todoque, intentant salvar alguna casa i l'església. La seva intenció era aplanar el terreny, alliberar-lo d'obstacles i aconseguir crear un canal que pugui allunyar la lava dels habitatges.

Ho estaven intentant perquè les condicions de l'orografia així ho permetien, a diferència d'altres zones ja afectades. I al principi es mostraven optimistes: «Sembla que els intents per desviar la lava estan donant els seus fruits», explicava el sergent Jesús Madero, del Consorci d'emergències de Gran Canària, a 'Nius'.

I donava detalls de com havien estat aquests treballs i si esperen resultats. «Estan utilitzant elements estructurals que tenim a la zona per crear una línia que pugui reconduir aquesta colada, i a més s'està internant fer com una canalització. Són palets amb llambordes prou sòlids perquè s'aconsegueixi desviar la lava. Al llarg del dia es veurà si és efectiu», concretava.

«Esperem que es pugui salvar alguna cosa, cal buscar solucions als problemes», insistia. Relatava com estan utilitzant els materials que tenen més a mà. Tot i que reconeixia que saben que la lava és «imparable» i que hi haurà part de Todoque que quedarà arrasat.

Els mètodes utilitzats en altres erupcions amb diferent èxit

Però l'acció dels bombers canaris no és l'únic exemple pel que fa a intents d'haver parat l'avanç d'una erupció. En altres zones volcàniques s'han provat altres mètodes amb èxits dispars.

Un d'ells és en l'erupció del volcà Mauna Loa de Hawaii l'any 1935. En aquella ocasió, la lava es desplaçava per tubs formats per altres erupcions anteriors en direcció de la vila de Hito. El director de l'Observatori Hawaià del 'Volcà, Thomas Jaggar, va proposar explotar aquests tubs.

Els tubs van quedar destruïts, però realment l'única cosa que es va aconseguir va ser fer més lent l'avanç de la lava, que els va tornar a omplir. Si Hito es va salvar va ser perquè el volcà va deixar d'expulsar materials.

L'illa islandesa Vestmannaeyjar va veure com l'any 1973 erupcionava el volcà Eldfell. Els veïns van utilitzar carros per transportar i llançar aigua marina gelada sobre les colades de lava. Van aconseguir que només es destruís una cinquena part de la vila i van salvar el seu valuós port.

En una de les múltiples erupcions de l'Etna, l'any 1983, els sicilians van intentar salvar 3 pobles construint barreres de roques. Una primera de 18 metres va ser superada, però la segona va aconseguir el seu objectiu de desviar el magma.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.