Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un xàfec a Verges, Baix Empordà

Molt pendents de si ens arriba finalment el plat fort de la gota freda amb forts xàfecs entre la nit i dijous

Hi ha encara molta incertesa, però ja s’han activat moltes alertes per possibles pluges intenses a la costa i prelitoral. La tardor comença oficialment a les 21:21h de la nit del dimecres

La gota freda ens està fent anar de corcoll aquesta setmana i els últims mapes indiquen que ens podria fer una nova fuetada aquest dijous, 23 de setembre. De fet, les pluges ja han estat molt abundants a l’Ebre aquest dimecres amb gairebé 100 l/m² en alguns punts. Ara estem pendents de si una nova tongada de xàfecs i tempestes arriba a més comarques entre dimecres a la nit i dijous al matí.

Val a dir que hi ha força incertesa degut als moviments erràtics d’última hora que fa la gota freda. Per exemple, si el vent de gregal s’imposa, el gruix de la precipitació es quedaria a sobre del mar. Però amb els mapes actuals, els xàfecs afectarien sobretot el litoral i prelitoral, especialment els de Tarragona i Barcelona.

Una situació que haurem d’anar seguint amb atenció i que podria portar alguns aiguats locals, raó per la qual hi ha moltes alertes activades. Tot plegat amb ventades de gregal a la costa, temporalmarítim i temperatures semblants. A partir del migdia i sobretot a la tarda la calma dominaria en conjunt amb moltes més estones de sol.

Aquest dijous serà el primer dia sencer de la tardor, que arriba oficialment el dimecres a les 21:21h de la nit. La gotafreda acabarà marxant el cap de setmana amb ambient més càlid al migdia.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 23 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Alerta per fortes tempestes

Pel que fa a l’estat del cel, els mapes insisteixen en el fet que la gotafreda farà un nou embat contra Catalunya. Seria entre dimecres a la nit fins al dijous al matí quan ens podria arribar una nova tongada de xàfecs i tempestes. Afectaria principalment el litoral i prelitoral, i sobretot els de Barcelona i Tarragona.

No es descarten alguns aiguats destacats, especialment arran de mar. Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes per tempestes intenses:

Mapa d'alertes per fortes tempestes i mala mar a Catalunya el 23 de setembre del 2021
Mapa d'alertes per fortes tempestes i mala mar aquest dijous | METEOCAT

No es descarta alguns ruixats a altres zones de Catalunya, tot i que seran més locals i febles. Un cop passi aquesta tongada de xàfecs, dominaria la calma amb força sol a la tarda en conjunt i sense pràcticament precipitacions enlloc. Compte amb les ventades de gregal a la costa que mantindran un mar ben remogut.

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 23 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Temperatures semblants

Si ens fixem en les temperatures, es mantindran força semblants amb fresca de nit, tot i que les mínimes pujaran clarament a causa dels núvols. El migdia es mantindrà suau o càlid sense molta calor amb la majoria de màximes entre els 21º i 26º. Ambient de finals d’estiu normal per l’època.

Pendents de la gota freda

Si la gota freda no fa canvis d’última hora, sembla que aniria marxant a partir del divendres. Seria una jornada mig ennuvolada però sense pluja. El cap de setmana seria molt més tranquil amb restes d’algun ruixat tan sols dissabte i potser diumenge només al Pirineu.

Una situació de més calma i d’adeu a la DANA que aniria acompanyada d’una clara pujada de les temperatures. Recuperaríem màximes al voltant dels 30º a molts punts de l’interior i del prelitoral amb un nou tastet de l’estiu. No obstant, de nit tindrem ambient suau o fresc més normal per l’època.