Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels efectes d'un temporal en una zona de platja

Els desastres naturals que arriben a Espanya a partir de la tardor

Els desastres naturals cada vegada tindran més protagonisme en les nostres vides

Aquest dimecres comença la tardor, una estació propícia per als desastres naturals. Les intenses pluges, les inundacions i les fortes ratxes de vent normalment acaben provocant grans danys.

Per això, cal estar preparats per a 'DANAS' de «nova generació», més intensificades davant «l'escalfament del món», adverteixen des de Meteored. I és que està previst que la tardor es presenti amb unes temperatures més elevades de l'habitual, i també més sec.

Un grup d'experts ha participat en una roda de premsa per informar sobre les característiques climatològiques d'aquesta estació. El meteoròleg Francisco Martín ha sol·licitat «desmitificar el concepte de 'DANA'», ja que no és l'única cosa que provoca les intenses precipitacions.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

A més a més, assegura que el temporal de finals d'agost a la Comunitat Valenciana, sobretot a Sagunt i Benicàssim, no va ser a causa d'aquest fenomen. També avisa que aquesta mena d'esdeveniments es poden registrar en qualsevol lloc i en qualsevol època de l'any.

Per tant, s'entén que els desastres naturals seran cada vegada més comuns. Així mateix, va voler explicar en què consistia la 'DANA', que són les sigles de depressió aïllada de nivells alts.

Aquesta es tracta «d'un si de baixes pressions que s'aïlla a uns 900 metres sense reflex inicial en superfície». I va afegir que no sempre estan vinculats a fenòmens adversos.

És a dir, ho defineix com a «un sistema capaç de posar en el mateix lloc i instant un conjunt de components atmosfèrics per generar fortes pluges». Però, de vegades, sí que ho «aconsegueix i altres no».

El físic va dir que perquè s'originin pluges torrencials ha d'existir «gasolina de primera categoria. És a dir, una unió eficient de molta humitat, inestabilitat i convergències locals». La 'DANA', en aquesta situació, «pot ser el llumí d'ignició, un mecanisme atmosfèric de tret».

Alhora, subratlla que resulta «impossible precisar la intensitat d'aquestes fortes pluges». Encara que sí que «tenim una benzina de millor qualitat a causa d'un món que s'escalfa», explica. D'aquí que parli de l'aparició de 'DANAS' de nova generació.

D'altra banda, José Miguel Viñas, consultor de l'Organització Meteorològica Mundial, reconeix que els desastres naturals i l'agreujament dels fenòmens meteorològics estan associats a l'escalfament global.

L'expert també explica que l'últim informe de l'IPCC mostra com els «canvis observats en el clima en els últims anys es detecten a tot el món». I és que destaquen per ser més «ràpids, cada vegada més intensos i no tenen precedents en milers d'anys».

L'evolució d'aquests fenòmens permet arribar a la conclusió de la influència de l'home en tot això. «Les activitats humanes estan provocant canvis en els patrons meteorològics a gran escala». Malgrat això, encara «estem lluny de conèixer en profunditat de quina manera van manifestant-se cadascun».

Un exemple d'això pot ser la borrasca 'Filomena', que es va saldar amb una històrica nevada que va deixar Madrid pràcticament incomunicada l'any passat. També va fer esment a la pèrdua de gel a l'Àrtic, ja que, en qüestió d'una mica més de 40 anys, s'ha fos el «40% de la banquisa polar».

Estudiar els desastres naturals

Viñas creu que cada vegada hi ha una «gran probabilitat que es produeixin episodis extrems d'alt impacte». No obstant això, no és possible fixar una vinculació causal entre els desastres naturals amb el canvi climàtic. Sobretot perquè també influeix altres detalls com pot ser «una mala urbanització».

Per tallar molts d'aquests problemes reclamen més inversió per a l'estudi. Sobretot per investigar «com l'escalfament global afecta els sistemes meteorològics que provoquen les precipitacions intenses».

Per últim, el meteoròleg José Antonio Maldonado va avançar com serà la tardor climatològicament. «Les temperatures estaran lleugerament per sobre del que és normal en la major part de la Península», va dir.

Respecte a les precipitacions, se situaran per sota del qual és habitual a Castella-la Manxa, Andalusia, Extremadura i la Mediterrània. La resta de la Península, Balears i Canàries es mantindran en les quotes d'altres tardors.

Tot i això, no descarta unes temperatures més fresques a La Rioja, Catalunya, País Basc i Castella i Lleó. I, durant el novembre, les pluges seran més escasses en el vessant atlàntic.