Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una bombeta encesa penjant del sostre

El Govern intensifica el control a les companyies elèctriques davant l'increment del preu de la llum

A través de l'Agència Catalana de Consum, es duran a terme més inspeccions de control. També es posa a disposició dels usuaris eines per conèixer la nova factura de la llum

El preu de la llum està sent sens dubte un dels temes més comentats en els darrers mesos. L'increment de les factures elèctriques després del canvi de tarifes, ara per trams, és evident i per això el Govern de la Generalitat ha decidit incrementar el control a les companyies elèctriques, assegurant que informen els usuaris de manera transparent sobre preus, tarifes i les modificacions contractuals.

El Govern, a través de l'Agència Catalana de Consum (ACC) del Departament d'Empresa i Treball, ha intensificat els controls a les companyies elèctriques davant l'escalada del preu de l'electricitat. Durant aquest 2021, l'electricitat ha assolit el preu més alt del mercat majorista. A més a més, fa poc la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va denunciar que algunes comercialitzadores elèctriques haurien incrementat de forma irregular el cost de l'energia des que es va posar en marxa la nova tarifa per trams horaris, el passat 1 de juny.

Així doncs, les operadores que comercialitzen la llum a Catalunya rebran més controls de l'Agència Catalana de Consum per tal de protegir els usuaris i usuàries. Aquesta vigilància posarà el focus en què s'informi de forma correcta i transparent les persones consumidores, pel que fa a preus, tarifes i qualsevol modificació contractual. En aquest últim supòsit, es vigilarà que l'usuari pugui rescindir el contracte sense cap penalització, ja que això és el que recull la normativa vigent.

Com reclamar sobre la factura elèctrica

A més d'intensificar els controls a les empreses, el Govern també recorda que els usuaris poden adreçar-se al web consum.gencat.cat per adreçar denúncies davant de qualsevol indici de frau. 

A través d'aquesta eina, l'ACC podrà rebre l'avís i efectuar les comprovacions que siguin necessàries per tal de detectar possibles incompliments en matèria de consum o de normativa del sector elèctric. En aquest canal s'hi poden dirigir queixes sobre altes o canvis de contracte sense consentiment, publicitat enganyosa, clàusules abusives o alteracions de preu no comunicades.

Cal recordar que pel que fa als imports facturats, si hi ha qualsevol controvèrsia els usuaris han de reclamar primer a l'empresa comercialitzadora i, si no reben resposta en el termini màxim d'un mes o no els satisfà la resposta, poden adreçar-se als organismes públics de consum per intentar resoldre la incidència mitjançant els mecanismes extrajudicials i gratuïts de la mediació i l'arbitratge de consum.

En aquesta pàgina web també podreu resoldre molts dels dubtes habituals en matèria de consum, així com estar al dia de les últimes notícies del sector.

Com és la nova factura de la llum?

Amb el canvi de tarifes també ha arribat un canvi del format de la factura de la llum. L'Agència Catalana del Consum, amb el suport de la Direcció General d'Energia, ha posat en marxa una campanya informativa a través de les xarxes socials i els mitjans digitals per ajudar la ciutadania a entendre el contingut de cada un dels apartats de la nova factura.

Això ajudarà que els usuaris puguin detectar de manera clara i fàcil els imports que la companyia cobra per cada concepte, empoderant-los per tal de poder comparar potències i altres factors de diverses companyies que poden ajudar a abaratir costos en la factura de la llum. 

Davant de qualsevol dubte sobre la facturació dels diferents conceptes, podeu consultar l'apartat sobre la factura de la llum de la pàgina web de cosum.