Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'unes bombones de butà.

La bombona de butà també puja de preu i serà més cara que mai

La bombona de butà ja arriba als 18,63 euros

Els catalans que depenen de la bombona de butà veuen, altra vegada, com el preu es torna a disparar. Dilluns passat, el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic va publicar el nou preu per al gas liquat del petroli. Cada envàs, de 12,5 quilos, costarà 18,63 euros. Quelcom que representa un augment del 4,96%.

Fins avui, la bombona de butà costava 17,75 euros. La gent que fa servir aquesta energia s'enfronten al novè increment consecutiu. Les tarifes es revisen cada dos mesos i depenen d'una sèrie de factors.

El preu de la bombona de butà és, principalment, segons el cost de la matèria primera i dels nòlits. També de l'evolució del canvi eurodòlar.

Cal dir que la revisió es limita al 5%, tant a l'alça com a la baixa. En posteriors revisions se sol aplicar l'excés o el defecte.

El motiu d'aquesta pujada de preu és l'important ascens de la matèria primera, que és del 14,32%. A això se li uneix la depreciació de l'euro un 0,27%, mentre que han baixat el cost dels nòlits un 9,9%. Sense aquest màxim del 5%, l'ampolla de butà hauria apujat el preu un 7,15%.

Per compensar la pujada de preu, el mes d'octubre passat l'Executiu va fer una millora del bo social tèrmic. Ho va fer amb l'ajuda dels comptes de l'any passat, on va afegir una partida 100 milions d'euros, fins a arribar els 202,5 milions.

Un butaner descarregant una bombona d'un camió
La bombona de butà experimenta una pujada de quasi el 5%. | Europa Press

Aquesta alternativa inclou una compensació per a les persones vulnerables amb més necessitats tèrmiques. La prestació mínima pateix un increment de deu euros, passant l'ajuda de 25 a 35 euros. Això equivaldria, per tant, a un parell d'ampolles de butà.

El gas liquat de petroli (GLP) envasat és una combinació d'hidrocarburs, sobretot de butà, que es presenta com a alternativa al gas natural. Està pensada per al seu consum energètic principalment en poblacions o nuclis que no tinguin connexió a la xarxa de gas natural. El preu màxim de venda en envasos d'entre 8 i 20 quilos no està liberalitzat.

En aquests moments s'eleva el consum d'envasos de GLP a 68 milions, i poden ser de diferents capacitats. D'aquests, el 78% estan condicionats al preu màxim regulat. Cal dir que es tracta d'un tipus d'energia que va perdent presència amb el temps.

Des del 2009 al 2018, les vendes van caure al voltant d'un 20%.

Puja la bombona de butà i altres subministraments

La bombona de butà puja de preu, però també pateixen altres subministraments. És el cas, per exemple, del gas liquat del petroli per canalització. Des de dimarts va passar a tenir un valor de 110,44 cèntims d'euros/kg.

Aquest servei consisteix en el subministrament de gas propà mitjançant una xarxa de distribució alimentada des d'un dipòsit. Per tant, s'emmagatzema el gas de manera líquida, facilitant de manera constant el subministrament a la persona.

Imatge d'un vehicle amb bombones de butà.
Hi ha moltes persones que continuen usant bombones de butà. | Europa Press

La facturació es duu a terme mitjançant un comptador sense que calgui fer una comanda amb anterioritat. És una proposta que sorgeix com a alternativa al gas natural a petites poblacions que no comptin amb una xarxa de gas natural. Es creu que són al voltant dels 360.000 usuaris.

Però a més de la bombona de butà, l'economia dels espanyols també s'ha vist perjudicada pels preus de la llum i els combustibles. També recordem la pujada dels aliments.