La bombona de butà torna a pujar de preu a Espanya i suma un nou màxim

El preu de la bombona de butà torna a pujar per quarta vegada consecutiva des de setembre fixant el seu valor en més d'un 21%

El preu de la bombona de butà s'ha incrementat de nou registrant el preu més alt des del 2018. Segons ha publicat el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest dilluns, 17 de maig, el preu de la bombona de butà patirà un increment del 4,87%. 

 

Així doncs, cada bombona amb capacitat de 12,5 quilograms passarà dels 13,96 euros als 14,64 euros. Aquesta quantia per bombona es tradueix en el preu màxim des que el 2018 va arribar a augmentar fins als 15,33 euros.

 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

 

Segons han informat fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha estat necessari augmentar el preu per tal de pal·liar el dèficit dels mesos anteriors, que es va situar en un -6,7% de pèrdues. A més, aquest increment se suma al del preu de l'electricitat i dels altres carburants; al mateix temps que han augmentat els ERO a Espanya.

Quins criteris se segueixen per fixar el preu de la bombona

Cada dos mesos, les autoritats competents realitzen una revisió del preu dels gasos liquats. Per fixar el preu es calcula quant costa la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals i el preu del transport (conegut com a noli). D'altra banda, en aquesta operació matemàtica, també es té en compte el tipus de canvi euro - dòlar i el seu cost.

 

El preu final oscil·la entre un 5% a l'alça o a la baixa sent aquest el límit màxim de variació. L'excés o disminució del preu s'acumula per a les següents revisions.

El preu de la bombona puja per quarta vegada consecutiva

No és la primera vegada que la bombona de butà experimenta un increment a l'alça del seu cost. Les tres revisions anteriors, al novembre, gener i març, també es van saldar amb un augment de gairebé el 5% del seu cost.

 

Ara bé, és cert que en els mesos anteriors s'havia abaixat el preu de la bombona de butà a conseqüència de la suspensió de les revisions bimensuals per evitar els increments en un moment de crisi sanitària. No obstant això, tot i que Espanya encara no s'ha recuperat, la societat haurà de fer front a l'augment del preu de la bombona de butà, un element indispensable en moltes llars per poder gaudir de calefacció, aigua calenta i menjar cuinat.

 

Aquesta quantitat econòmica perdurarà fins al tercer dimarts del pròxim mes de juliol, quan el preu de la bombona de butà es tornarà a sotmetre a un estudi per incrementar-lo de nou o, per contra, abaixar el seu cost.

 

Cert és que, si s'analitzen les pujades de la bombona des de setembre passat, se situa en un valor per sobre del 21% del seu preu.

 

Cal recordar que el gas liquat de petroli (GLP) envasat consisteix en una combinació d'hidrocarburs, i el principal component és el butà. Aquest gas s'utilitza sobretot per a consum energètic en aquells nuclis urbans o poblacions que per les seves característiques o peculiaritats no han pogut sumar-se a la xarxa de gas natural que subministren les distribuïdores.


Comentaris

envia el comentari