Noves multes de la DGT en funció d'on portis el mòbil al cotxe

Es sancionarà la simple tinença del mòbil a les mans o en un lloc no adequat

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha posat el focus al telèfon mòbil per a reduir les distraccions al volant. L'entitat és conscient que pràcticament el 100% de la població utilitza aquests dispositius electrònics i té com a objectiu perseguir l'ús d'aquests dins del vehicle, ja que s'estima que podria ser el causant d'una quarta part dels accidents de trànsit. Per aquesta raó, la DGT ja treballa en una nova modificació de la llei per a poder multar un conductor pel simple fet de tenir el mòbil a la mà o fins i tot per portar-lo en un lloc no adequat.

Fins ara, el text refós de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial establia l'ús del telèfon mòbil com a infracció, amb les sancions corresponents. Expressions com «l'ús per part del conductor amb el vehicle en moviment», «conduir utilitzant», «utilitzar manualment dispositius de telefonia mòbil», que apareixen al text de la llei, deixen clar que l'objecte de sanció és l'ús del dispositiu, cosa que canviarà quan s'aprovi la nova normativa.

La DGT mou fitxa per a desincentivar l'ús del mòbil al cotxe

Segons indica La Sexta, la DGT està preparant una modificació de la llei actual que permetrà als agents posar multes per la simple tinença del mòbil a la mà o en un lloc no adequat que pugui ocasionar distraccions, encara que no s'estigui utilitzant. Ara, un agent de trànsit ens pot sancionar amb 200 euros de multa i la retirada de tres punts del carnet per utilitzar el telèfon mòbil mentre conduïm. Es tracta d'una infracció greu que es pot donar fins i tot quan el vehicle està parat, ja sigui en un semàfor o per culpa del trànsit. En aquest sentit, la norma és clara: si és en ruta, hi ha sanció, encara que en aquest moment el vehicle no estigui en moviment. 

La DGT podrà multar pel simple fet de tenir el mòbil al cotxe, encara que no el facis servir

Amb aquesta nova normativa, també podria ser objecte de sanció tenir el mòbil a les mans, entre les cames o al costat del quadre de comandament sobre el volant. A més, també podran multar per utilitzar el mòbil quan aquest està ancorat en un suport, tot i que es tracta d'un cas que ja està recollit a la normativa actual, que estableix la prohibició d'utilitzar el dispositiu per a introduir una ruta o consultar Google Maps si estem de ruta.

La majoria de les sancions seran efectives gràcies als mitjans automatitzats, com les càmeres fixes i els helicòpters amb càmeres capaços de detectar a una gran distància si el conductor té el telèfon mòbil a la mà o en un lloc inadequat. D'aquesta manera, la llei busca aconseguir que els conductors tinguem el  mòbil lluny del volant, ja sigui guardat en algun lloc o fora de la vista, per a evitar la temptació d'utilitzar-lo mentre conduïm.

És més, la DGT està estudiant la possibilitat d'endurir les multes per a desincentivar l'ús del mòbil al cotxe. S'ha parlat que l'import de la sanció podria arribar als 500 euros, tot i que també es treballa sobre l'opció de mantenir la mateixa penalització econòmica de 200 euros però incrementar el nombre de punts extrets per aquesta infracció fins als sis o fins i tot vuit punts. Així doncs, en cas de produir-se aquest canvi, dues sancions d'aquest tipus comportarien la retirada del carnet de conduir, ja que el carnet normal té dotze punts i, com a màxim, podem arribar als quinze.


Comentaris

envia el comentari