El Departament de Treball, Assumptes Socials i Família de la Generalitat ha transmès a la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, la seva predisposició a acollir menors migrants sols que estan a Ceuta, «com ha fet els últims anys, i concretament, fa dues setmanes amb 43 menors procedents de Canàries». Ho ha fet en el marc del Consell Territorial de Serveis Socials, en què han participat el secretari general de la conselleria, Oriol Amorós; la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva; i la secretària d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Mireia Vall.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
En aquest sentit, la ministra Belarra ha proposat a les comunitats autònomes que acullin 200 menors que ja estaven a centres de Ceuta i que ja tenen regularitzada la seva situació amb l'objectiu de deixar lloc als nens que acaben d'arribar. Durant la trobada, els representants de la Generalitat de Catalunya han traslladat que és «indispensable» la presència dels ministeris d'Interior i d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions en aquestes trobades, perquè participin en les solucions que són necessàries en els àmbits de les seves competències.
Així mateix, els representants catalans han recordat que han sol·licitat en diverses ocasions al govern central la modificació del reglament de la Llei d'Estrangeria «per la vulnerabilitat que provoca, i que, mentrestant, flexibilitzi el permís de treball i residència per a aquests joves».
Les imatges vistes a Ceuta no agraden al Govern
Fonts del Govern, consultades per Europa Press, han assenyalat que els drets humans «no tenen períodes de suspensió ni excepcions», alhora que han mostrat el seu disgust amb les imatges que s'han vist en les darreres hores a Ceuta. En aquest sentit, les mateixes fonts, han assegurat que els menors no es poden utilitzar com a moneda de canvi de conflictes diplomàtics.
L'Executiu català considera que en la situació que es viu a Ceuta, «que és extraordinària», hi ha un element conjuntural vinculat a la crisi diplomàtica i un altre estructural, vinculat a la desigualtat nord-sud i a les diferències demogràfiques.
Catalunya acull ara com ara 1.490 menors migrants sols
Sobre els criteris de repartiments dels menors migrats, els representants catalans han insistit que s'han de tenir en compte els menors migrats sols que té en el seu sistema de protecció a la infància —1.490 en l'actualitat— i els majors d'edat que segueixen en el sistema —4.075— que van entrar com a menors.
Sobre el finançament que ofereix l'Estat, han subratllat que «per a una situació extraordinària ha d'existir un finançament extraordinari», remarcant que no es pot treure del finançament ja previst.